03 januari 2010

Så trovärdig är media

Ambulanspersonalen ryckte ut till en sjuk äldre kvinna. Men sjukvårdarna hindrades från att komma in i lägenheten – av kvinnans släktingar. Samtidigt avled kvinnan.
Så inleder Aftonbladet sin artikel om en tragedi som ägde rum i Oslo idag när en 63-årig kvinna dog av hjärtstillestånd.

Det kunde vart bara ytterligare en av Aftonbladets vanliga artiklar med sensations-wannabe-tendenser. Om det nu inte varit så att jag precis hade läst om motsvarande händelse i den norska tidningen Dagbladet.no, som beskrev en helt annan bild än Aftonbladets. Och Aftonbladets artikel blir uppenbart pinsamt fel och vinklad.

När man läst Dagbladets artikel så blir man snart varse att det endast är polisens rapport som Aftonbladet har refererat där det påstås att ambulansen var först på plats men var tvungen att vänta på polis för att få skydd.
– Samtidigt som ambulansen anlände kom också en bil med flera av kvinnans släktingar. De uppförde sig så pass hotfullt att ambulanspersonalen valde att kontakta polis. Då patrullen kom satte sig de också till motvärn mot dem, säger Vidar Hjulstad, på polisen i Oslo till NTB.
Det här motsägs dock av den dödes familj och flera vittnen som Dagbladet talat med som hävdar att ambulansen kom först 20 minuter efter polisen, trots att familjen ringt efter ambulans tre gånger.

Det är också den version som får stöd av själva ambulansledningen
Men Anders Halden, jourhavende ved ambulanse og AMK-avdelingen ved Oslo Universitetssykehus, opplyser i kveld til Dagbladet at det faktisk var politiet som kom først fram.
I stället för den version som polisen för fram och som Aftonbladet okritiskt vidareförmedlar så talar alltså en del för att det snarare är familjens version som stämmer. Och det är en version som otvivelaktligen tyder på grov diskriminering från samhällets sida, med dödlig utgång.

Enligt familjen så ringde man alltså tre gånger efter ambulans, men blev i stället bemötta av polis som vägrade lyssna varpå mannen bankade på polisbilens ruta för att påkalla deras uppmärksamhet. Det fick han, men inte på det sätt han hoppats på. Och den döende kvinnan fick ligga kvar.
- Politiet parkerte rett utenfor døren vår, og det var ingen ambulanse der. Jeg visst at det hastet for svigermor, og ropte til dem at de måtte komme og hjelpe oss. De hørte ikke på meg, sier Fedai Ucarli.

Han ble så sint at han slo på ruten til politibilen i et forsøk på å nå fram med sitt rop om hjelp.

- Da kom to politimenn og la meg i bakken. De tok på meg håndjern og satt seg oppå ryggen min. Jeg ble liggende i snøen og mistet følelsen i fingrene mine, sier Fedai.

Hans kone kom da løpende ut og skrek mot politiet. Også hun ble lagt i håndjern.

- Jeg så at de la mannen min i bakken og var redd for hva de skulle gjøre med ham. Og jeg forstod ikke hvorfor min mor ikke fikk hjelp fra ambulansen, sier Canan.

- Jeg hadde ikke sko på meg en gang, men politiet tvang meg til å sitte med håndjern i snøen. Etterpå tok de meg inn i politibilen, men jeg var redd for min mor som lå oppe i leiligheten og trengte hjelp, sier Canan.
Det hela är en sorglig historia med diskriminerande förtecken, men det ger också en ovanligt tydlig bild av hur svensk media oreflekterat vidarebefordrar rapporter från annat håll. Med tanke på medias viktiga roll i samhället och vilken roll media har för att forma attityder så är det skrämmande, om än inget nytt, allra minst för vänstern eller den med tillgång till alternativ media.Från Konfliktportalen.se: kimmuller skriver Fick Berlusconi verkligen på nosen?, Kaj Raving skriver Spring Lasse spring, Anders_S skriver Det viktiga är inte hårda straff, Jinge skriver Andreas Carlgren är ansvarig, Johan Frick skriver Muhammedkarikatyrerna och mordförsöket

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

1 kommentar:

kimmuller sa...

Bra inlägg, kanon att du lyfter fram det.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...