23 januari 2010

Regeringens skattesänkningar - fiasko eller i själva verket en framgång?

Skattesänkningarna ska göra att de arbetsovilliga, som sjukskrivna undersköterskor eller arbetslösa Volvo-arbetare till exempel, ska ta sig i kragen och skaffa sig ett jobb i stället för att gå hemma och ligga samhället till last.

Så, om än något annorlunda formulerat, har regeringens främsta motivering till det s.k jobbskatteavdraget, en dränering av statskassan på 70 miljarder kronor(!), låtit. Detta leder till, hävdar man, att 90.000 sjukskrivna undersköterskor och arbetslösa Volvo-arbetare då väljer att låta bli att vara sjuka eller arbetslösa utan i stället skaffar sig ett jobb.

Nu visar det sig dock att inte en grundvillkoret för att denna långsökta och cyniska teori ska fungera är uppfyllt, dvs att de som är utan arbete faktiskt känner till att det finns ett jobbskatteavdrag. Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån och Riksrevisionsverket som Rapport rapporterar om så vet nämligen den största majoriteten av de arbetslösa, 70%, inte ens om att jobbskatteavdraget existerar. Bland ungdomarna är det dessutom ännu färre som känner till det.
Regeringen hoppas att de 70 miljarder som jobbskatteavdraget kostar på sikt ska göra att 90,000 personer att söka sig in på arbetsmarknaden. Men bland dem utan arbete känner bara tre av tio till jobbskatteavdraget och bland unga upp till 24 år vet bara två av tio vad det är.
Oppositionen tror inte att jobbskatteavdraget leder till att fler personer söker jobb. De har flaggat för att bara steg ett och två av jobbskatteavdraget blir kvar vid en röd-grön valseger.
-Det är tydligt att utanförskapet har ökat med 70 000 personer under de år som regeringen har lånat till skattesänkningar, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Öströs till Rapport.
Han menar att jobbskatteavdraget inte har lett till att fler personer söker sig till arbetsmarknaden.
-Jobbskatteavdraget har misslyckats. Jag tycker att man ska byta politik och koncentrera sig på att öka antalet jobb, säger Östros.
Om nu den verkliga målsättningen hade varit att få fler i arbete så vore det hela givetvis ett fiasko av gigantiska mått. Fast så är det såklart inte. Skattesänkningarna syftar inte till att skapa fler jobb utan de syftar till att, förutom att sänka lönen för arbetarna förstås, ge de som redan har mycket ytterligare mer.

Och när det gäller att ge till de som redan har så har man lyckats. De "nya" moderaterna har till och med övertrumfat de gamla, och det redan innan det fjärde steget av jobbskatteavdraget.
Och hur var det nu med de "gamla" och de "nya" moderaterna? Ja, med moderaternas gamla politik skulle den rikaste halvan av befolkningen ha fått 72 procent av skattesänkningarna. Med de nya moderaternas politik, som understötts av mittenpartierna, har denna halva nu istället fått 80,6 procent av skattesänkningarna. De  nya moderaternas politik är således ännu mer orättvis än de gamla moderaternas.
Resultatet av högerpolitiken är givetvis oundvikligt och ytterst väntat, med ökade klyftor klyftor mellan rika och fattiga och en välfärd som är på god väg att monteras ner.

I boken Det sovande folket skrev Fredrik Reinfeldt om moderaternas samhällssyn att ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.”

Sett ur den aspekten kan den förda politiken inte ses som annat än en stor framgång för moderaterna och deras lakejer.Bloggat: Jinge, Alliansfritt Sverige,

Media: AB1, AB2, SvD, DN,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Bakluckemorden och norska kopplingar, Jinge skriver Regeringens jobbskatteavdrag en Flopp, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Jan Myrdal om DDR
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , ,

1 kommentar:

Andreas Wedin sa...

Nåja, en vacker dag kommer du också inse att skattesänkningar av alla former, i alla tider är något positivt. Det är att ge människorna tillbaka det statsmakten orättfärdigt stulit från folket.

Kan jag som sjukskriven, arbetslös och sedan 3 månader 100% pank inse sådant finns det nog hopp för alla :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...