13 januari 2010

Las gör inte unga arbetslösa och sjuka är också människor

Idag vill jag lyfta fram två saker ur mediabruset. Först en rapport från TCO om Las och ungdomsarbetslöshet.

Las, lagen om anställningsskydd, är ett ständigt rött skynke för högern. Inte minst för organisationen Svenskt Täringsliv som ständigt argumenterar för att den ska luckras upp så att företagare fritt får sparka ut den som blivit gammal och utsliten. Ett argument som de ofta lyfter fram är att lagen är en orsak till ungdomsarbetslösheten.

Rapporten visar dock det som jag och många med mig hävdat länge: de snackar skit! I de flesta fall där unga blir arbetslösa är Las över huvud taget inte tillämplig, helt enkelt därför att de inte får fasta anställningar.
• Färre än 2,5 procent av de arbetslösa ungdomarna har blivit arbetslösa
efter driftsinskränkning, alltså situationer där turordningsreglerna kan ha
kommit till användning.
• De få ungdomar som har blivit arbetslösa efter en driftsinskränkning
hittar snabbt nya jobb.
• Lagen om anställningsskydd lämnar stort utrymme för arbetsgivare att
behålla kompetens i företaget eller organisationen.
• Jämfört med andra västliga industriländer är det svenska anställningsskyddet
inte särskilt starkt. I OECDs senaste ranking är Sverige det
tionde mest liberala landet av 30 jämförda länder.
• Det finns inget i det svenska anställningsskyddets utformning som ger
anledning för arbetsgivare att undvika att anställa ungdomar eller bara
ge dem tidsbegränsade anställningar.
• Forskningen ger inte stöd för att tesen att det svenska anställningsskyddets
skulle ha en negativ påverkan på ungdomsarbetslöshet eller
ungdomars sysselsättning.Jag vill också lyfta fram en artikel av LiseLotte Olsson, talesperson i socialförsäkringsfrågor för Vänsterpartiet om att vi måste byta fokus och se de människor som faktiskt finns bakom debatten om de nya sjukförsäkringsreglerna. Regler som driver människor till, och över, förtvivlans brant i stället för att hjälpa dem att bli friska.

Det är något sjukt med debatten om sjukskrivningarna. Sjuka ställs mot friska. Och vi diskuterar om det är okej att tvinga döende att söka jobb.

Nu måste vi vända på hela debatten. Istället för att diskutera hur mycket de sjuka ska få kosta får vi inse att vi alla en dag kan ha oturen att bli sjuka. Och istället för att fråga vilka krav staten ska ställa på den enskilda individen bör vi fråga oss vilka krav vi som individer har rätt att ställa på staten.

Låt oss prata om hur länge sjuka ska behöva vänta på hjälp istället för hur länge de ska ha rätt att vara sjuka. Låt oss diskutera vilka incitament myndigheter och arbetsgivare ska ha för att erbjuda rätt stöd på vägen tillbaka till ett friskt och aktivt liv. Och låt oss tillsammans fundera på hur vi kan skapa ett samhälle där vi tar tillvara på den vilja att bidra till det gemensamma bästa som finns hos oss alla, även hos dem som har så ont i kroppen att de bara kan jobba tio timmar i veckan.
Ingen blir friskare av att bli fattig, tvärtom så är risken stor att oro för ekonomin förvärrar sjukdomstillståndet. Omvänt så bidrar en trygg tillvaro till att chanserna för den enskilde individen att tillfriskna ökar väsentligt.
Trygga människor klarar större motgångar, orkar kämpa hårdare för att komma tillbaka och vågar pröva fler nya lösningar. Därför måste vi ha generösa välfärdssystem som gör att den som är frisk inte behöver oroa sig för att sjukdom ska rasera ekonomin och att den som är sjuk kan koncentrera sig på att bli frisk.Media: SR, AB1, AB2, AB3,

Från Konfliktportalen.se: Fredrik Jönsson skriver Citat del 4. Castro: “ingen dans på rosor”, Jinge skriver Haiti, en fattigdomskatastrof, Anders_S skriver Sveriges järnvägar – en skapelse av staten och kapitalet i samarbete, Johan Frick skriver Ordnung muss sein

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Jessica sa...

Varför inte rösta på SD. Det ska jag göra. Dom har ett kort, detaljerat partiprogram. Jag och många hundra tusentals med mig är arbetslösa. Sen kommer det hit mängder med invandrare varje år med burka och slöja som aldrig kommer få ett jobb. Hur många ska Sverige försörja? Vi måste ta hand om alla medborgare i Sverige och Sverige är inte längre ett väldärdssamhälle. Våga rösta på SD. Jag är inte ung och inte man. Jag är en 37 årig tjej som ALDRIG har tänkt tanken att rösta på SD tidigare, men nu ska jag göra det i höst. Om inte annat för att sätta blåslampa på de andra partierna som inte kan prata öppet om de problem vi har i sverige.

Vi lever i ett samhälle som är alldeles för PK där ingen kan säga något i media utan att vara rasist. Så är det inte i Norge och Danmark eller USA. Varför här?? Sverige har i förhållande till folkmängden tagit emot flest invandrare i Europa under efterkrigstiden. Det har medfört stora sociala och ekonomiska påfrestningar för vårt land. Rotlöshet och omfattande motsättningar, såsom gängvåld, rasism och grupphat, har blivit en del av vardagen i Sverige, som en konsekvens av en alltför generös invandringspolitik. Dessutom står SD för följande som är av ytterst vikt för att få bukt på arbetslösheten: Vi är övertygade om att det är småföretagen som kommer att skapa de nya jobben. För att bekämpa arbetslösheten och stärka Sveriges ekonomi vill vi därför skapa ett gynnsamt klimat för de som vill starta företag och för nystartade, privata småföretag. Vi vill också införa ett lärlingssytem, där arbete och utbildning går hand i hand.

Så jag kommer lägga min röst på SverigeDemokraterna i valet 2010

Kaj Raving sa...

@Jessica

Egentligen borde kommentaren raderas eftersom den inte har med inlägget att göra, men ett så grovt feltänk som du presterat måste bemötas.

Sverige är fortfarande ett välfärdssamhälle av världsklass och det inte minst tack vare invandringen. Utan den hade vi aldrig kunnat bygga upp Sverige och fortfarande så bidrar invandringen till Sveriges tillväxt så väl ekonomiskt som på många andra områden.

Däremot har välfärden försvagats åtskilligt sedan början av -90talet, något som har intensifierats under nuvarande högerregering. Att det ser ut så beror på den högerpolitik som förts sedan dess och som leder till att de rika blir allt rika och de fattigare allt fattigare.

I detta läge menar du alltså att du tänker lägga din röst på ett parti som förespråkar traditionell högerpolitik av samma snitt som regeringen för nu och som leder till välfärdens utarmning. Snacka om feltänk!

Att det dessutom handlar om ett främlingsfientligt högerparti som skyller alla problem på en redan utsatt grupp för att motivera sin högerpolitik gör bara det hela mer smaklöst.

Political bitch sa...

Håller med!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...