30 januari 2010

Regeringen bygger sin politik på en lögn

I ekots lördagsintervju idag så intervjuas Lars Ohly och givetvis så kom frågan om sjukförsäkringen upp. Det var inte svårt för Lasse att visa på alternativet till regeringens politik som "ifrågasätter sjuka människors rätt att vara sjuka". Ett alternativ som inte är en återgång till det gamla utan där det handlar om en ny förbättrad sjukförsäkring där man tar individuell hänsyn och där människor tillåts vara sjuka utan att man försöker jaga livet ur dem.

Oppositionens förslag till en ny sjukförsäkring är också tydlig med att den som är sjukskriven också har rätt till rehabilitering, något som Vänsterpartiet stridit för. Lasse hänvisade också till en artikel i dagens DN, skriven av forskaren vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning vid Malmö högskola, Björn Johnson, där det konstateras att den ökade sjukfrånvaron inte berodde på att fler sjukskrevs utan på att möjligheterna till rehabilitering försämrades med resultatet att de riktigt långa sjukskrivningarna ökade dramatiskt.

Istället för att ta tag i problemet så påbörjades en jakt på bidragsfuskare, ivrigt påhejad av inte minst borgarmedia.
En viktig roll spelades av Dagens Nyheter, som på ledarplats i snart 10 år har propagerat för att framställa de sjukskrivna som inbillningssjuka och ekonomiskt beräknande.
På bara några år i början av 2000-talet publicerade DN ett 50-tal ledare om sjukfrånvaron. Omsvängningen märktes även på debattsidan och i tidningens nyhetsrapportering, där olika former av överutnyttjande och systemfel snart framstod som de viktigaste orsakerna till den höga sjukfrånvaron.

Denna kampanj fick även socialdemokraterna att inleda en organiserad jakt på sjuka och lägga stora pengar på att anställa kontrollanter för att upptäcka "bidragsfuskare". Resultatet blev milt uttryck ett misslyckande, åtminstone om förväntningarna var att sätta åt en massa fuskare.
Myterna om överutnyttjandet har haft stor betydelse för utvecklingen på policyplanet. 2005 gav den dåvarande socialdemokratiska regeringen Försäkringskassan extra resurser till att anställa 300 nya kontrollanter som skulle ägna sig åt slumpmässiga kontroller och misstänkt fusk i de olika socialförsäkringarna. Dessa kontrollanter lyckades under sina första två år att få 378 fuskare lagförda, alltså drygt en per kontrollant. Av dessa var det bara en liten andel som hade fuskat med sjukförsäkringen.
Ändå är det just myten om att de sjuka egentligen är ett gäng bidragsfuskare som ligger till grund för regeringens politik idag. Eller kanske rättare sagt: det är det officiella motiv som man skickligt har hamrat in hos människor, med benäget bistånd av media, för att kunna genomdriva en politik som splittrar samhället och som väldigt få människor egentligen ställer sig bakom.
Efter regeringsskiftet har alliansregeringen byggt nästan hela sin sjukförsäkringspolitik på felaktiga beslutsunderlag. Rehabiliteringskedjan, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons viktigaste reform, är bara ett bland flera exempel. Rehabiliteringskedjan har inte gjort något för att lösa de verkliga problemen, alltså det havererade rehabiliteringssystemet. Tvärtom framstår reformen som direkt kontraproduktiv, eftersom den kommer att öka antalet sjukskrivna som förlorar sina anställningar och dessutom leda till att tiotusentals långtidssjukskrivna utförsäkras.
Man för en politik byggd på en lögn helt enkelt, ivrigt påhejad av borgarmedia.

Fokus hamnade också mycket på att Vänsterpartiet och den övriga oppositionen inte är överens i alla frågor. Givetvis är det också det enda som Expressen och DN tar fasta vid. Också här svarade Lasse bra och var tydlig med att han var en skarp motståndare till en likriktning av det politiska systemet och att det slutliga beskedet om vilken politik som ska drivas måste ges av väljarna.
Väljarna måste ha möjlighet att påverka genom sitt val. 
Inom högern gör de givetvis också vad de kan för att visa oppositionen som splittrad och utan en gemensam politik för den kommande mandatperioden.

Vilket onekligen är intressant med tanke på att det i stort sett bara var fram till valdagen som högerpartierna var något sånär eniga och är det något som präglat de senaste åren så är det väl ständiga utspelen från kristdemokrater, folkpartister och inte minst centerpartister i olika försök att profilera sig i skuggan av moderaterna.

Dessutom... oppositionen har presenterat en gemensam politik man vill bedriva efter valet på en hel rad områden. Regeringspartierna å andra sidan har inte kommit med ett enda gemensamt utspel om hur de vill att politiken ska se ut efter valet... I rest my case.Bloggat: Ett hjärta RÖTT, Veronica Palm, Jens Holm, The return of...,

Från Konfliktportalen.se: Fredrik Jönsson skriver Kubas revolution 51 år, Jinge skriver Trött på Vintern!, Anders_S skriver Smalspårsdominanten VGJ, Johan Frick skriver När får Stieg Larsson upprättelse?, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Kritiken av vänsterpartiet
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...