17 januari 2010

De utförsäkrade svarade regeringen

Nätverket RESURS (Respekt för Sjukas och Utsattas rätt i samhället) har idag fått två bra artiklar publicerade. I Aftonbladet skriver man ett öppet brev till moderaten Gunnar Axen i socialförsäkringsutskottet med anledning av programmet om Mari-Louise i Uppdrag Granskning där han medverkade och försvarade regeringens sjukförsäkringsregler och menade att det var media och oppositionen som skrämde upp folk i onödan. Sanningen är givetvis att det är regeringens politik som skrämmer upp folk, och det med all rätt.
För sanningen är Gunnar, att situationen för sjuka människor i dagens Sverige är horribel. Det är ingen skrämselpropaganda orsakad av oppositionen eller media som Ni hävdar, utan en verklighet vi är tusentals som kan vittna om. Det som oroar oss är, att trots att media belyser problemen, trots att många skrivit brev och mail till Er och har försökt stämma träff med Er för att upplysa om hur Era regler faktiskt försätter många människor i en förfärlig situation, så vägrar Ni att lyssna. Ni fortsätter att kalla Er reform för hjälp och stöd. Men vi får inte hjälp och stöd. Det enda vi får är indragen inkomst trots att många av oss är för sjuka för att arbeta helt eller delvis.
Också på Newsmill tas Uppdrag Gransknings program om Mari-Louises tragiska fall upp när man beskriver hur verkligheten bakom regeringens utförsäkringskedja ser ut.
Utanförskapet på en arbetsplats som ger ökad ohälsa och kanske svårigheter att klara vardagen på ett bra sätt för den som är sjuk kan naturligtvis innebära ett betydligt större utanförskap än att ha ersättning från sjukförsäkringen. Genom tidsgränserna tvingas nu många återgå till sin ordinarie arbetsplats för att inte bli uppsagda. Det har visat sig att majoriteten av arbetsgivarna anser att de inte kan anpassa arbeten och att de inte har andra arbeten att omplacera till. Därför är det ren desinformation av socialförsäkringsministern att påstå att tidsgränserna "får alla aktörer kring den sjukskrivna personen att på snabbast och bästa sätt ge det stöd och en hjälp som behövs för att öka möjligheterna för återgång i arbete". Risken att bli utan pengar, som tusentals redan upplever, är det ultimata utanförskapet!

Vi kan
inte längre acceptera att ansvariga i regering och riksdag sprider felaktig information om hur verkligheten ser ut för många. Förhoppningsvis får de flesta sjuka adekvat vård och rehabilitering, men det är just nu godtycke och rättsosäkerhet som råder i hanteringen av alltför många redan utsatta. Ekonomisk stress leder enligt all forskning till ökad ohälsa. Utsorteringskedjan måste stoppas.
Utsorteringskedjan måste stoppas och vi måste återskapa människovärdet som regeringen försöker ta ifrån de sjukskrivna. I stället för en utsorteringskedja så måste vi skapa en sjukförsäkring som tar individuell hänsyn i stället för att sparka ut människor vid fasta tidpunkter. Alla kan bli sjuka, därför måste vi också ha en ersättning som gör att man inte behöver förlora allt om oturen är framme. Alla ska ha rätt till ett arbete, men alla ska också ha rätt att vara sjuka utan att man försöker jaga det sista livet ur den som drabbas.

Det kommer vänsterpartiet alltid att jobba för.Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...