19 december 2009

Vårdmiljoner satsas på snuva

Nästa år tvingas alla landsting införa Vårdvalet, ett steg mot privatisering av vården och något som kan komma att kosta skattebetalarna miljarder i ökade sjukvårdskostnader när vårdcentralerna satsar på lönsammare snuviga patienter i stället för de som är sjuka på riktigt. Snabb vård prioriteras framför god vård. Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Elina Linna:
- Vårdvalssystemet innebär att vårdcentralerna får mer betalt ju fler patienter de tar emot. Det är alltså mest lönsamt för vårdcentralerna att ta emot patienter med små problem som snuva, medan man bör försöka undvika de mest sjuka patienterna. Detta drabbar framför allt multisjuka äldre. Det är ett bedrövligt sätt att bedriva sjukvård. De rika och friska får mest och de fattiga och sjuka får minst.
Hittills har vårdvalet gjort att kostnaderna för sjukvården har ökat med över en kvarts miljard i Stockholm. Dessutom har arbetsbelastningen för personalen på "utsatta" vårdcentraler ökat enormt och inget tyder på att det gå på annat sätt i övriga Sverige.
På Rinkeby vårdcentral har personalstyrkan halverats på ett år samtidigt som arbetsbelastningen bedöms ha ökat med 43 procent. I Skärholmen har stora nedskärningar gjorts främst genom att flera undersköterskor, en psykolog och en kurator sagts upp. Rationaliseringarna framtvingas av vårdvalets system där exempelvis ett patientbesök hos en läkare ger vårdcentralerna flera gånger så stora intäkter från Landstinget som ett patientbesök hos en sjuksköterska.
Kalmar Läns landsting hör idag till ett av landets mest välskötta med bland annat Sveriges kortaste vårdköer. Detta riskerar nu att gå om intet när man efter årsskiftet riskerar skenande kostnader och kraftiga försämringar för personalen till följd av att man påtvingas det irrationella och orättvisa system som borgarna kallar Vårdval.

Det är strävan mot en rättvis sjukvård där alla får likvärdig vård, oavsett vem man är och var man bor, som ställs mot den borgerliga strävan att tillfredsställa privata vinstintressen vid valet nästa år.Media: DN, DN2, DN3, KA1, KA2, KA3, Östran, SvD,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver COP15 er død! Bevægelsen længe leve!, Bo Myre skriver Polis stormade vigsel, andread0ria skriver Protestera mot förbudet av FAU-B!, Jinge skriver Israel det mest antisemitiska landet?, Johan Frick skriver Apropå GP:s artikelserie om ”extremvänstern”

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Bazooka sa...

Jaha och hur ska man undvika de som är mest sjuka?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...