30 december 2009

Öka antalet platser på läkarutbildningen

Nu kommer det ytterligare argument för att det måste utbildas fler läkare i Sverige. Något är gravt fel när ett utvecklat land som Sverige kan sitta i en sådan situation med så få läkare att landsting tvingas hosta upp fantasisummor för att locka till sig stafettläkare.
– Marknaden styr hårt när det är brist på läkare, säger Karin Stikå-Mjöberg på landstinget i Dalarna till Di.se.
Dagens utbildningsplatserna räcker uppenbarligen inte till för det behov som finns. Nu så tvingas läkarstuderande i Sverige åka utomlands för att skaffa utbildning, samtidigt som vi tar in utländska läkare. Hade vi i stället sett till att utbilda våra egna läkare så hade vi kanske fått två läkare för varje staffetläkare landstingen måste hyra in idag. Bara tänk på vad det hade kunnat innebära för att minska på vårdköerna!

De få platserna på läkarutbildningen, trots ett stort och snarast ökande behov, har alltså öppnat marknaden för just stafettläkarna, eftersom fasta läkare saknas på både sjukhus och vårdcentraler, inte minst på mindre orter som Ludvika.

– Jag tycker det är snuskigt mycket pengar och skulle så klart vilja bli av med det här. Det är oschysst även i relation till arbetsinsatsen - de har inte mycket att göra. Ersättningarna är oanständiga, men ett villkor för att få jouren att fungera, säger Mikael Köhler, verksamhetschef på medicinkliniken i Falun och Ludvika, till Di.se.

Han säger att de höga kostnaderna för stafettläkare inte bara är ett problem för landstinget i Dalarna.

– Sätter du dig ned och räknar på motsvarande i andra landsting skulle du hitta samma nivåer. Gävleborg är ett exempel, säger han till Di.

Kostnaderna för stafettläkare ökar och förutom att det tär på redan ansatta landstings kassakistor så innebär det givetvis dessutom att risken för att engagemanget i patienterna och att möjligheterna för patienterna att få kontinuitet i vården försämras. Dessutom så innebär det direkta risker för patienternas hälsa.

För att få bukt med det här problemet så måste regeringen se till att antalet platser på läkarutbildningen ökar kraftigt. Och det snarast!Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Nattens Bild – en gåta?, Anders_S skriver Från WTC till kalsongbombare, Cvalda skriver De jämna plågornas klagosång

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

3 kommentarer:

john sa...

läkarfacket håller medveten nere antalet utbildningsplatser för att kunna hålla lönerna uppe, det är tydligen det viktigaste för dom, inte att rädda liv. fler läkare räddar ju fler liv men gör det svårt att hålla lönerna höga.
läkarbristen gör att folk dör i onödan men det skiter läkarfacket i eftersom det enda dom bryr sej i är att lönerna hålls höga. verkligen sympatiskt...

Lätt frustrerad underläkare sa...

@Kaj: ser att det här är ett gammalt inlägg, men det är ju fortf aktuellt.
Det är så att det inte är helt oproblematiskt att utöka platserna på läkarutbildningen. Jag avslutade min grundutbildning (i Uppsala) för snart två år sedan. Överlag bra utbildning, men det finns en hel del problem också. Och de härrör i väldigt hög grad från det faktum att vi var och är alldeles för många studenter. Det blir för trångt! Läkare är i mångt och mycket en lärlingsutbildning, man måste få träna handgreppen själv för att lära sig. Jag och mina kursare fick träffa färre patienter och fick väsentligt mindre adekvat träning i praktiska moment än bara några år tidigare (jag har bl a jämfört målbeskrivningarna). Och då tillbringar vi ändå en stor del av terminerna på mindre sjukhus ute i landet. Man gick genom utbildningen med upplevelsen att man faktiskt inte fick öva på saker som man ska kunna sen. Det går inte att läsa sig till i en bok hur man ska lägga ett akutdrän in i lungan på någon t ex. Och det är inte roligt att stå där på akuten och bara "hoppas det inte kommer in en si och så patient som kräver det och det ingreppet, för det har jag aldrig sett och aldrig gjort". Men sånt händer hela tiden, det är ett under att det inte sker fler tråkigheter än vad det gör.
Det är jättebra att Örebro har fått en läkarutbildning - ett problem är dock att dessa studenter förmodligen kommer att skuffa undan Uppsalastudenterna från de mindre utbildningssjukhusen i Mälardalen. De måste ju också få träna någonstans. Vore bättre med en ny utbildning längre bort från de andra, längst i norr kanske?
MEN - det finns en annan lösning! Vi har just nu hur många vikarierande underläkare som helst, vissa utan legitimation, andra med, som inget hellre vill än att påbörja resan mot specialistutbildning. Det är ju det som efterfrågas, specialister, inte oleggade vikarier. Problemet är att det finns för få sådana utbildningsplatser, och då särskilt AT. Detta är den verkliga flaskhalsen, om den löstes skulle vi få många fler färdiga läkare! Dessutom: man har INGENTING för att utöka platserna på grundutbildningen om man inte ökar AT-platserna, alla fastnar ju där i alla fall! Detta verkar många politiker missa, förmodligen därför att man inte har koll på hur läkarutbildningen är uppbyggd i Sverige.

@John: Ja, det är verkligen JÄTTEKUL att jobba 18 (arton) timmar i sträck utan rast, med undantag för en kvart med mikrad matlåda framför röntgenremisserna i datorn, för att det inte finns tillräckligt med läkare. Med arbetsuppgifter man inte är riktigt mogen för, utan handledare. För fantastiska 25000kr/månaden! Det är därför vi är emot fler utbildningsplatser! NOT!
Vilket snömos. Du kanske ska läsa på lite innan du skriver sånt som du bara har fantiserat ihop, typ "läkare är onda".

Kaj Raving sa...

Som jag har förstått det hela så är det lite frågan om en moment 22-situation innan proppen kan släppa iom att det finns för få läkare att ta hand om de nya läkare som behövs. Kanske hade det varit bättre med en utbildning i norr då för att minska trycket i mitten.

Men jag tror också att det krävs mer resurser till annan personal också så att man kan frigöra mer renodlad läkartid.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...