19 december 2009

Klimatmötet - Det bidde inte ens en tumme!

Som alla kunde ha räknat ut redan på förhand så klarade inte ett klimatmöte med sin utgångspunkt i kapitalismen ett enas om ens ett minimum av de åtgärder som krävs för att vår värld inte ska gå åt helvete.

Hela mötet har framstått på samma sätt som i sagan om den lille herrn som hade en bit tyg, som han ville göra en rock av.
Herrn gick till Mäster Skräddare med tyget och frågade om denne kunde sy honom en rock?
Jo, det kunde Mäster Skräddare.
"Och när blev rocken klar"?
"Om lördag", svarte Mäster Skräddare.
"Det var bra det Mäster Skräddare. Jag kommer åter på lördag Mäster Skräddare".
Då han kom tillbaka fanns beskedet att det bidde ingen rock, men det bidde ett par byxor. Kom igen om lördag.
Nästa lördag dök åter den lilla herrn upp, men då sa Mäster Skräddare att det bidde inga byxor, däremot en väst.
Och lördagen därpå blev det ett löfte om en mössa, som efter ännu en vecka senare bidde till ett par vantar.
Till slut bidde det bara en tumme och när den lille herrn kom för att hämta sin tumme sa Mäster Skräddare att det "Det bidde ingen tumme"
"Vad bidde det då Mäster Skräddare?" sa den lille herrn.
"Det bidde ingenting" sa Mäster Skräddare.
"Det var bra det Mäster Skräddare. Adjö, adjö Mäster Skräddare".
Efter att förväntningarna stadigt har sänkts på samma sätt under tiden som toppmötet har pågått så lyckades man ändå med konststycket att undertrumfa den värsta pessimist när man i slutänden inte ens lyckades visa upp en tumme, utan bara ett stort - ingenting!

Anders Carlgren skyller på andra, själv ville han ju satsa åtta miljarder extra på klimatsatsningar i u-länder. Fast han ville förstås ta alla pengarna ur biståndsbudgeten! För Reinfeldt, som så gärna ville visa sig som en duktig ordförande för EU så är det hela givetvis ett pinsamt fiasko. Även om man givetvis kommer att försöka framställa det hela som ett framsteg på något sätt.

Men förlorarna är givetvis de miljontals människor, framför allt från de fattiga länderna, som framöver kommer att drabbas av konsekvenserna av klimatförändringarna medan storkapitalet garanterat kommer att hitta vägar för att tjäna ännu mer pengar på deras elände.

Kapitalismen kommer helt enkelt aldrig att kunna presentera en hållbar lösning på klimatproblemen!Bloggat: Jens Holm, Birgitta Axelsson, Marita Engström, Alliansfritt Sverige

Media: AB1, 2, 3, 4, Ex1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, SvD1, 2, 3, 4,

Från Konfliktportalen.se: L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Endast socialistisk revolution kan stoppa miljöförstöringen, Jinge skriver Ischias del II, Anders_S skriver Vad man borde gjort i Trollhättan, kamratwot skriver Precis vad ni ville., jesper skriver Äntligen!..

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Simon Tillmo, MUF sa...

Det vore intressant med ett konkret förslag från det vänstra ledet. Klimitet tar inte hänsyn till statsgränser. Hur ni i vänsterpartiet ens lägger er i debatten där det tydligt står i ert partiprogram ett ni vill se ett utträde ur EU. Klimatproblem måste lösas globalt, och EU är ett mycket bra medel att genomföra detta på.

Kapitalismen är för övrigt också ett mycket bra sätt att lösa detta på. Det ska kosta att släppa ut koldioxid. För länder utanför EU ska en utvecklad handel med utsläppsrätter finnas. Genom frihandel används också jordens resurser så effektivt som möjligt.

Det du gör i ditt inlägg är endast att klaga, som ni från vänsterhåll är mycket bra på, utan att komma med några konkreta förslag. Ni står helt enkelt handfallna för klimatet!

Kaj Raving sa...

Tja du Simon... EU:s och kapitalismens förträfflighet ur miljösynpunkt har ju tydligt manifesterats i Köpenhamn...

Moa sa...

Har aldrig känt mig så uppgiven som när jag kom hem från COP15 och upptäckte att det inte blev något avtal alls... Tjoho för kapitalismen...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...