29 december 2009

Gayframgångar - och inte

Man får gratulera det det lyckliga paret Alex Freyre och José Maria Di Bello som under tisdagen skrev latinamerikansk historia genom att bli det första homosexuella paret att vigas där. Paret gifte sig i Argentina som också var först i Latinamerika med att tillåta homosexuella att ingå partnerskap 2002, sju år efter att Sverige införde partnerskapslagen. Men nu var man alltså inte långt efter Sverige när det gällde att tillåta regelrätta äktenskap, även om läget fortfarande tycks vara lite oklart.

Mer positivt: I förra veckan blev det dessutom tillåtet med homoäktenskap i Mexico City som därmed blev första kommun i Latinamerika som godkänner äktenskap mellan personer av samma kön. Även i USA:s huvudstad Washington har homoäktenskap nu blivit lagligt och man har därmed slagit följe med en mindre samling amerikanska stater.

Dessvärre har man fortfarande inte kommit så långt överallt. I majoriteten av USA:s stater och i majoriteten av länder världen över så är det fortfarande inte tillåtet för samkönade par att manifestera sin kärlek genom ett äktenskap och i många länder är det fortfarande förbjudet att vara homosexuell. I åter andra finns det åtskilliga som åtminstone önskar att det vore det.

Ändå finns det människor som trotsar risken med förbud och hårda straff, som Tiwonge Chimbalanga och Steven Monjeza, som trots att de riskerade 14 års fängelse valde att gifta sig inför allmänheten i ett symboliskt, traditionellt bröllop.

Kärlek kan helt enkelt inte lagstiftas bort och homosexuella blir knappast hetero bara för att de inte får visa sin kärlek till en person av samma kön. Jag undrar när alla ska förstå det.Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Spykers ägare, Jinge skriver Iran eller en sparkstötting i Sahara?, Kaj Raving skriver Israel bygger fler illegala bosättningar

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...