27 december 2009

Självklart ska partiernas bidrag redovisas

Det är inte ofta som jag håller med om något som skrivits på Expressens ledarsida men ibland händer det trots allt att det skrivs något vettigt även där... och nu har det faktiskt hänt.

Det är Anna Dahlberg som tar upp det faktum att det är ovärdigt en demokratisk nation som Sverige att de politiska partierna inte behöver redovisa vilka privata bidrag de får. I Europa är det tydligen bara i San Marino, Malta och Schweiz som det är på samma sätt.

Precis som det tydligen är i majoriteten av Europas nationer så borde det vara självklart att partierna i Sverige redovisar varifrån de får sina bidrag. Man måste ju undra varför motståndet uppenbarligen är så hårt i Sverige mot att redovisa varifrån man får sina intäkter. Beror det på att partierna inte vill redovisa vilkas agenda de egentligen företräder.

Som Dahlberg är inne på så kan det ju bli svårt för moderaterna att upprätthålla sin image som arbetarparti (om det nu fortfarande råkar finnas någon som inte genomskådat bluffen för länge sedan) om det skulle komma i öppen dager att "Moderaterna diar vid näringslivets barm". Och kristdemokraterna vill kanske inte öppet förknippas med eventuella bidrag från kristna sekter.

Fast kanske är det snarare så att det är så att kravet att hemlighålla bidragen faktiskt kommer bidragsgivarna själva. Många människor när ju bilden av att företag "bara" vill tjäna pengar och inte bryr sig om politik utan bara om företagets och Sveriges bästa. Det är en bild som ivrigt odlas av näringslivet självt, för att inte tala om av högerpolitiker i allmänhet.

Svaret är väl antagligen att båda delarna stämmer. Borgarna är inte intresserade av att visa att näringslivet köper sig en direktkanal in i maktens korridorer och näringslivet vill inte visa att man visst har en klar politisk agenda som man är beredd att betala med vinsterna från dina pengar och ditt arbete för att få igenom.

Många, i stort sett alla vill jag påstå, som försvarar bidrags-hemligheten drar upp sossarna och facket som exempel i någon form av lika goda kålsupare-teori. Men förutom att lika goda kålsupare-teorier aldrig fungerar som argument så intar facket och sossarna något av en särställning här där båda i många fall vill bli sammankopplade och vill att det ska se ut som om man alltid har en gemensam agenda, även om så ofta inte är fallet.

Sen så är det ju också så för det första knappast någon hemlighet att sossarna får stöd från facken. För det andra så går det att ändra på genom demokratiska beslut. För det tredje så var det facken som en gång bildade partiet för att kunna arbeta och påverka inom den parlamentariska demokratin. Så ur den aspekten så är det inte så konstigt att man stödjer partiet. Frågan är väl snarare varför man inte ser till att det egna partiet då för en politik för arbetare och varför man fortsätter skjuta till pengar när politiken stadigt går åt fel håll i stället för att villkora stödet som man gjorde i Trondheim, i den så kallade Trondheimsmodellen.Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Regeringens politik leder till – Självmord, Anders_S skriver Spekulanterna – Thulin, Pehrsson, Mörtstedt, Björkegren m.fl., L. O. Kristoffer Ejnermark skriver DN-Kulturs syn på marxism, Kaj Raving skriver Gaza – ett år efter Israels angrepp så fortsätter övergreppen

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Börjar man redovisa bidragen till alla partier, varifrån och hur mycket, finns ju risken att folk börjar tänka själva, och det vill borgerligheten för all pina i världen inte.

När det gäller de av borgerligheten så hatade bidragen från facket till sossarna så kunde man som individ besluta att ingen del av min fackavgift fick användas som bidrag till något parti. Det kan man inte som konsument där en viss del av priset går som medlemsavgift till Svenskt Näringsliv och sedan vidare som bidrag till i första hand moderaterna.

För övrigt var jag i Nybro idag och kunde konstatera att julgranen på torget var den snyggaste jag sett. Snacka om perfekt julgran!

Kaj Raving sa...

Har faktiskt inte sett granen själv annat än på avstånd... får väl ta mig in till stan endera dan för att kolla in den.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...