27 november 2009

Krävde schyssta villkor - får sparken

Den amerikanska klädkedjan Urban Outfitters säger nu upp hela sin personal på 38 anställda.

Orsaken - de anställda ville ha schyssta villkor!

De anställda på Urban Outfitters ville ha schyssta villkor på sin arbetsplats med ob-tillägg, pension, försäkringar och allt annat som ingår i kollektivavtalet och gick därför till facket för att få ett kollektivavtal på arbetsplatsen.

Svaret från företaget kom stenhårt: Bli uppsagda ”på grund av arbetsbrist” eller säg upp er och börja på ett uthyrningsföretag!

Så lam är nämligen Lagen om anställningsskydd (LAS) idag att företag kan agera på detta vis och sätta lagen och allt anställningsskydd helt ur spel. Det är inte första och knappast sista gången det sker men jag tror knappast att det har använts så uppenbart som stridsmedel förut.

Att använda sig av bemanningsföretag för att pressa ner förhållandena för de anställda är en ren utpressningstaktik som används över hela Sverige.

Därför måste lagen givetvis stärkas så att denna svängdörr som öppnades i och med att den borgerliga regeringen öppnade för bemanningsföretag -93, utan att anpassa lagen, den dörren måste spikas igen för gott.

Namninsamling
Visa ditt stöd till de anställda på Urban Outfitters. Skriv under namninsamlingen.
http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4035

Media: DN, Metro, AB, AB2, e24, market, SvD, SvD2Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

daniel sa...

Klart skamligt agerande. Jag kommer aldrig handla av dem

Lasse Strömberg sa...

Vänta bara! Vinner borgarna, vilket Gud förbjude, valet om ett år så har LAS dragit sitt sista andetag.
Frågan är också om inte (S) tillsammans med (MP) kommer att försvaga LAS så mycket att lagen i praktiken blir helt tandlös.
Numera kommer ljuset från väster verkar det som.

Kaj Raving sa...

Lasse: risken finns tyvärr...

Anonym sa...

Varför måste vi ha LAS och kollektivavtal?

Om en anställd tillför arbetsgivaren värde som är konkurrenskraftigt och motiverar honom/hennes ersättning så är det väl inga problem?

Om nu arbetsgivaren behöver en flexibilitet som inte kan tillgodoses av de nuvarande anställda men av ett bemanningsföretag så är det väl snarare respektive persons eget ansvar att anpassa sig för att åter bli attraktiv, istället för att motverka detta med kollektivavtal och LAS?

Skall en lågpresterande och högpresterande anställd ha samma avtal och villkor? Hur skall arbetsgivaren premiera de som tillför det lilla extra, och hur skall man på sikt höja (eller som sista utväg avsluta anställning) de lågpresterande som kanske t.o.m motverkar affärsnyttan?

Kollektivavtal och LAS skyddar tyvärr de som inte tar ansvar för sin egen kompetensutveckling, de som inte anpassar sig efter de rådande behov som finns på arbetsmarknaden.

Kaj Raving sa...

Anonym: Förklara gärna hur den som exempelvis har slitit ut axlarna i sitt arbete ska ta sitt "eget ansvar att anpassa sig för att åter bli attraktiv".

Den människosyn som kommentarer som dina visar på är så cynisk att det gör mig fysiskt illamående!

Anonym sa...

Du säger: "... den dörren måste spikas igen för gott"

Jag säger: - Du kan ta och spika upp din egen Berlin mur hemma hos dig själv. Berlinmuren revs 1989 i Tyskland och 1993 i Sverige men tycligen är det vissa som önskar leva bakom den ändå??

Kaj Raving sa...

Anonym: Grattis! Du är nominerad till årets runner up när det gäller förvirrade kommentarer på denna blogg.

Anonym sa...

hehe ... Varsågod! I din värld är jag förvirrad?? Jag tillhör den delen av världen som skapar arbtestillfällen (företagare) och där är jag knappast förvirrad eftersom jag är framgångsrik och ser till att folk har jobb. Hur många arbetstillfällen har du skapat någonsin?

Kaj Raving sa...

Anonym: Man kan verkligen undra hur du har lyckats bli "framgångsrik" (vad det nu innebär och om nu någon annan än du själv anser att det är så) när du för det första inte lyckas kommentera det ursprungliga ämnet i någon utav dina två kommentarer utan påpekar något för ämnet helt oväsentligt i stället.

När du för det andra inte inser att det är de anställda som skapar mervärdet och därmed skapar arbetstillfällen och du som företagare möjligen administrerar det hela (om du inte deltar i produktionen, för då bidrar även du med en del), ja då måste det vara riktigt illa ställt.

Eftersom jag har skapat ett mervärde för åtskilliga miljoner och bidragit till avsevärda vinster så har jag säkerligen bidragit till åtskilliga arbetstillfällen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...