28 november 2009

Björklund fabulerar fritt

När folkpartiet hade landsmöte förra veckan så passade folkpartiets ledare Jan Björklund på att fabulera ihop några historier. Mest spridning fick hans saga om Zlatans bakgrund men det var en annan saga som fick lite värre konsekvenser.

När landsmötet diskuterade Las så passade björklund nämligen på att fabulera ihop en saga till, denna gång om ett företag i Kalmar.

Björklund berättade om hur han pratat med en kvinnlig personalchef på Atlas Copco i Kalmar, han ska även ha namngett henne, som skall ha berättat att turordningsreglerna i Las har gjort att man tvingades säga upp en massa kompetent personal som man ville behålla. Detta tog man alltså för intäkt att anställningstryggheten är ett hinder för företagen.

Nu till själva poängen: När uppsägningarna gjordes så kom företaget och facket i själva verket överens om en avtalsturlista.

En avtalsturlista innebär att man gör avsteg från den vanliga turlistan baserad på anställningstid för att i stället behålla personal med viktig kompetens, något som Las är öppet för och något som inte är helt ovanligt. Finns det behov av att behålla speciell kompetens så görs det redan idag, med nuvarande lagstiftning.

Utöver att Björklund helt bortser ifrån fakta så har det visat sig att han dessutom aldrig har pratat med chefen i fråga. I stället var det någon anställd på folkpartiets kansli som ringde, och som dessutom fick veta att Las-reglerna inte var något problem för företaget. Däremot så berättade chefen att det alltid innebär en kompetensförlust att säga upp folk.

Denna brist på problem rättade dock Björklund till när han fabulerade ihop sin historia, med resultatet att chefen känner sig felciterad och kränkt. Dessutom blev givetvis de fackliga företrädarna förbannade när de fick höra om den förmenta kritiken från personalchefen när man i själva verket kommit överens om avsteg från turordningen i full enighet. Följden av detta är att stämningen mellan fack och företag nu är extremt infekterad.

Starkt jobbat Björklund!Från Konfliktportalen.se: socforum09 skriver mack-fejs rekommenderar, Anders_S skriver Svininfluensans kulmen och väldigt få döda

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...