04 november 2009

Alliansen fortsätter ungdomsrean

Det blir mer och mer uppenbart att alliansen har tappat all tro på framtiden för våra ungdomar. Utspelen där man på olika sätt vill rea ut ungdomars arbetsinsats har kommit med jämna mellanrum under de senaste åren.

Nu senast handlar det om Centerpartiet som tycker att det arbete en ungdom utför inte är värt mer än två tredjedelar av en vuxens. Ett förslag som med all önskvärd tydlighet visar att man har tappat tilltron till sin egen politik och att den ska lösa de stora problemen med ungdomsarbetslösheten. När man inte lyckas driva en politik som skapar jobb så återstår tydligen endast att dumpa priserna på arbetsmarknaden. Och det är ungdomarna som får betala priset för alliansens bristande framtidstro!


Som Josefin Brink mycket riktigt skriver i sitt debattsvar så är det inte ungdomsrea och lönedumpning som är svaret. Problemet ligger i stället i att ungdomar oftast fastnar i tillfälliga anställningar av olika slag och när dessa löper ut så blir de givetvis arbetslösa. Fast huvudproblemet ligger givetvis främst i att regeringen driver en politik som prioriterar skattesänkningar åt överklassen före nya jobb.

Detta trots att det finns ett stort behov av offentliga investeringar som kan skapa många arbetstillfällen, inte minst åt unga. Exempelvis genom att bygga bostäder för unga och studenter, något som det på många håll finns ett enormt behov av.

Inte heller de borgerliga ungdomsförbunden verkar tro något gott om sig själva utan anser att det enda ungdomar har att konkurrera med är dumpade villkor. Muf:s Niklas Wykman tror också han på lönedumpningsspåret men glömmer inte att slänga in arbetsrätten. Om han med den hade syftat på alla former av tillfälliga anställningar som numer är tillåtna och som hindrar många ungdomar från att få en stadig inkomst så att de kan planera sina liv, ja då hade jag gett honom rätt. Men jag anar att han fortfarande syftar på LAS (Lagen om anställningsskydd), trots att det redan är bevisat att LAS-regeln om "sist in först ut" endast berör en bråkdel av de ungdomar som blir arbetslösa 2,5%. Detta rent teoretiskt räknat, i praktiken blir det ännu färre.

Mot regeringens bristande tro på framtiden och sin egen förmåga att åstadkomma verkliga förbättringar för ungdomar måste vi ställa vänsterpartiets tro på att man genom politiken faktiskt kan skapa ett bättre samhälle för alla där framtidstron kan spira.
Men framför allt måste den totala arbetslösheten bekämpas med en ekonomisk politik som leder till fler jobb. Sverige behöver ställa om till en uthållig produktion och konsumtion för att klara klimatutmaningen. Vi behöver bygga ut järnvägar och annan kollektivtrafik, renovera och energieffektivisera våra bostäder och börja producera och exportera modern energiteknik. Vi behöver dessutom bygga ut den gemensamma välfärden, så att vi får den skola, sjukvård och äldreomsorg vi behöver i framtiden. Det kräver stora gemensamma investeringar som centerpartiet och deras allianspartners inte är villiga att göra, därför att de prioriterar sänkta skatter för dem som redan har jobb och höga inkomster. Det är en politik utan framtidsvisioner, utan svar på hur vi ska klara både klimatutmaningen och framtidens jobb och välfärd. Istället är det alltså beskedet att det är sänkta löner som ska skapa framtidens jobb. Varför skulle en enda ung människa attraheras av en sådan politik?
Ja, varför skulle ungdomar attraheras av ett politiskt alternativ som inte tror på en framtid för dem? Därför är det inte utan att man blir lite oroad av socialdemokraten Berit Högmans åsikt om att "man ska inte alls avfärda den här typen av förslag". För det ska man definitivt göra och jag hoppas att hennes uttalande inte var för väl förankrat i partiet utan ett utslag av tillfällig obetänksamhet.

Eller säger det något om tillståndet inom (S)?Från Konfliktportalen.se: Bo Myre skriver Svart Verkstad i Stocksund, andread0ria skriver Ett brev betyder så mycket…, Anders_S skriver Original Gangsters – gangstergäng från nordöstra Göteborg, Jinge skriver Berglin i SvD och vargfrågan, vsfstockholm skriver VSF förnyar sig., admin skriver Stöd de tio Fittjaborna!

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

KomentarPåMorgonSoffan sa...

Jobb istället för bidrag, och vilka bidrag kan man få som ung, sos. Är det den rätta vägen in i kariären.
I morgonsoffan snackar Ida om Yrekesskolor, jag unndrar vilken yrkesskola alla som sitter på kontor och mailar och sånt ska gå för skola?

Kaj Raving sa...

Valet mellan lönedumpning och bidrag finns bara i den borgerliga regeringens misslyckande med att skapa de arbetstillfällen som behövs. Med vänsterpartiets politik med satsningar på välfärd, infrastruktur, klimatanpassning, bostäder för unga, mm, mm så skapas åtskilliga tusen arbetstillfällen som i sin tur genererar ytterligare många tusen jobb när privatpersoner och företag börjar dra igång efterfrågan på varor och tjänster igen. Och skapas jobb så får ungdomar jobb och det betydligt snabbare än de som är äldre (se länken i inlägget). Då står vi inte heller inför valet mellan lönedumpning och bidrag.

Men i stället för att göra de satsningar som är nödvändiga för att vi ska kunna möta framtiden på ett bra sätt så väljer regeringen att backa in i framtiden. Och eftersom man inte ser vart man tar vägen när man backar så vill man nu alltså använda ungdomarna som krockkuddar.

Det inger knappast någon framtidstro!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...