06 oktober 2009

Välfärd till folket i stället för skattesänkningar till direktörer

Regeringen fortsätter sänka skatterna - för att skapa arbeten påstår man. 10 000 arbeten hävdar man att "det fjärde jobbskatteavdraget" på 10 miljarder ska ge, en miljon per jobb – på lång sikt, möjligen till 2013.

95 miljarder kronor, så mycket har regeringen sammanlagt sänkt skatten med. Det är mer än den totala kostnaden för samtliga kommuners äldreomsorg, det är mer än den totala kostnaden för samtliga kommuners grundskola. Av detta får den sjuke ingenting, fattigpensionären en dryg tia i månaden medan direktör Fredrik Lundberg får åtskilliga hundra tusen.

Samtidigt så räknar Konjunkturinstitutet (KI) med att 20 000 jobb kommer att försvinna inom vård, skola och omsorg redan i år. Tiotusentals undersköterskor, förskolelärare och lärare tvingas ut i arbetslöshet trots att det är jobb som behövs inom välfärden för att trygga omsorgen av våra barn, sjuka och gamla.

Det är jobb som hade kunnat vara kvar om regeringen hade satsat på arbetstillfällen i stället för skattesänkningar. Om regeringen satsat på jobben i stället för på skattesänkningar till direktörer så kunde fritidspedagoger i Nybro och lärare i Mönsterås fått behålla sina jobb.

Sverige har nu för första gången högre arbetslöshet än EU-genomsnittet. Men arbetslöshet är inte bara en personlig tragedi, utan även ett stort samhällsslöseri, särskilt som behoven inom välfärden är stora och snarast ökar. Att satsa på en utbyggd välfärd leder inte bara till minskad arbetslöshet utan utjämnar också klasskillnaderna och leder till ökad jämställdheten mellan kvinnor och män.

Därför prioriterar också vänsterpartiet jobben och välfärden framför en fördelningspolitik á la Alliansen baserad på skattesänkningar till direktörer.

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Tomas Jonsson sa...

Bra med tydlighet Kaj. Det behövs idag när media basunerar ut borgarnas budskap att "regeringens politik skapar arbete medan vänsterns skattehöjarpolitik leder till bidragsberoende" som ett mantra. Vi måste ta kombandot och väcka journalistkåren genom att upprepa vårt budskap och nöta in det i folks medvetande. Då och endast då vinner vi valet. Vi måste överrösta regeringens mantra.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...