04 oktober 2009

Skattesänkningar kostar

Att man inför, under och efter en förlossning ska kunna känna sig trygg med den vård man får och att man faktiskt får den vård man verkligen behöver. Att man därför beslutat att generellt "skicka hem" nyblivna mammor redan efter 6 timmar är mycket olyckligt. Jag har svårt att tro att särskilt många faktiskt är redo att åka hem så snart men risken är nog stor att många ändå känner sig pressade att göra det.

För övrigt så tycker jag att det är illa nog om man skickar hem papporna redan efter sex timmar, man borde som nybliven pappa ha rätt att stanna kvar åtminstone över natten om barnet föds på kvällen.

Jag minns hur det var för mig själv när min son föddes. Hur stressen låg på max under själva förlossningen när man bara kunde se på utan att göra något. För att inte tala om när det plötsligt blev halv panik bland personalen. Och sen hela känslostormen efteråt. Sen, bara någon timme senare var det plötsligt dags att åka därifrån, hem själv till en tom lägenhet med all stress och alla känslor. Ingen hit, milt uttryckt...

Så visst finns det mycket att göra, men det man nu gör i Örnsköldsvik är helt fel väg att gå. Fast tyvärr inte så märkligt när den offentliga sektorns resurser urholkas av skattesänkningar trots att behoven är desamma, eller snarare ökande eftersom vi får en allt äldre befolkning. Skattesänkningar kostar helt enkelt. Svårare än så är det inte, än att det tillskott som framförallt de mest välbärgade har fått till sina välfyllda plånböcker måste tas någonstans ifrån och detta "någonstans" är bland annat kvinnosjukvården, som i just detta fall. Och dessa konsekvenser är bara början.

När sedan den offentliga sjukvården inte räcker till så är det inte så märkligt att man börjar ropa efter privata alternativ som kan täcka upp behovet, för dem som har de ekonomiska möjligheterna vill säga. Varför ska man sedan betala så mycket skatt om man ändå måste betala själv sen? Det är en relevant fråga som innebär ytterligare ett steg mot en segregerad sjukvård där de som har råd tar försäkringar som täcker upp medan de som inte har råd hänvisas till en alltmer utarmad offentlig sjukvård. En osolidarisk sjukvård á la USA kan alltså bli priset för skattesänkningarna.

Därför är det viktigt att vi nu är tydliga med att den offentliga sektorn måste tillföras mer resurser för att fungera väl och att det inte går att få ihop den ekvationen om man samtidigt väljer att sänka skatten.

AB, Svd,

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Naserligan – en del av juggemaffian, salkavalka skriver HALLOWEENSPECIAL 2009, Jinge skriver Hotet mot Iran, kimmuller skriver Fördjupa dig om de autonoma, Kaj Raving skriver En dålig dag för demokratin

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...