26 oktober 2009

Jag svarar en gymnasieelev

Svar till Gymnasieelev som 22/10 luftade sina bekymmer över att behöva dela med sig av sina framtida inkomster.

Hur tror du egentligen att det kommer sig att du har kunnat gå i förskola och grundskola utan att betala något? Hur tror du egentligen att dina föräldrar har kunnat ta dig till doktorn och tandläkaren utan att behöva fundera på om de hade råd? Hur tror du att det kommer sig att du nu kan gå i gymnasiet, kostnadsfritt, och dessutom få studiebidrag? Hur tror du att det kommer sig att du inte behöver ha rika föräldrar för att finansiera den högskoleutbildning som du förhoppningsvis kommer att gå framöver?

Jo, anledningen till detta är att jag tillsammans med väldigt många andra är beredda att avstå en del av det vi tjänar för att bidra till en allmän välfärd, där alla får likartade möjligheter i livet, både de som klarar sig bra i livet och de som inte klarar sig lika bra.

Det är därför som jag är beredd att bidra till de åtskilliga miljoner kronor som du kommer att ha kostat innan du kommer ut i arbetslivet och ens kan börja ”tjäna mycket pengar”. Det är för att jag försvarar en allmän välfärd som jag är beredd att genom skattesedeln fortsätta att bidra till ditt uppehälle även om du skulle råka ut för en olycka, bli sjuk eller liknande och aldrig ens kunna komma ut i arbetslivet.

Därför kritiserar jag också regeringens politik som leder till en rask nedmontering av denna välfärd, vilket bland annat får följden att mängder av lärare nu sägs upp, trots att de så väl behövs i skolan. Deras politik har också lett till att det de själva kallar utanförskapet har ökat. Visst har krisen bidragit, men det förklarar inte varför Sverige har klarat sig så mycket sämre än jämförbara länder och exempelvis för första gången någonsin har högre arbetslöshet än EU-genomsnittet och dessutom en ungdomsarbetslöshet som ökar rekordsnabbt. Regeringen ansvarar inte (själva) för krisen men de bär ansvaret för att ha fördjupat den.


Jag ska avsluta med att göra som du efterfrågar och berätta lite om vad vi vill göra bättre. Bland mycket annat så vill vi höja anslagen till kommunerna, vilket skulle göra att många lärare skulle kunna behålla jobben och kvalitén i både grundskola och gymnasium skulle höjas. Vi vill även satsa på fler högskoleplatser så att alla som liksom du vill läsa på högskola också får möjlighet till det. Vi vill också satsa på att bygga fler billiga bostäder som även studerande ungdomar har råd med och vi satsar även på ett investeringsstöd för att ge kommunerna möjlighet att rusta upp sina skolor, som i många fall har ett stort renoveringsbehov.

Om detta och annat om vad Vänsterpartiet vill kan du läsa om i vår budgetmotion. Men för att klara detta så krävs att alla bidrar efter förmåga till välfärden. Jag är beredd att göra det idag och jag hoppas att även du vill göra det när du i framtiden förhoppningsvis fått det jobb du eftersträvar, mycket tack vår gemensamma välfärd.

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Saken är att ingen frågat Gymnasieeleven i fråga om han ville ha det så att du och andra betalade. Kan bara tala för mig själv och jag har skämts för att kosta dessa pengar sen jag började mellanstadiet.

Nu försöker jag gottgöra det genom att inte tära på den skattebekostade a-kassan. Problemet med den är, tvärtom mot vad ni brukar säga, att den är för billig. Alldeles för billig.

Så långt värderingar, men man kan ju också ta frågan rent praktiskt. Vi är rätt många och fler blir vi som anser att allt staten gör kan privata initiativ på en fri marknad göra bättre, billigare och mer rättvist. Att DU föredrar en allmänbekostad välfärd betyder väl knappast att vi andra med hot om våld ska tvingas hålla med.

Kaj Raving sa...

Tvingas med under hot om våld?

Nåja, tycker man att välfärd och skola ska vara förbehållet dem med föräldrar som har råd att betala för det så finns det ju andra partier än vänsterpartiet att välja på. För vänsterpartiet värdesätter allas lika möjlighet till personlig frihet högre än enskilda individers "frihet" som bygger på andra personers ofrihet och värnar därför än allmän och solidarisk välfärd.

Det finns istället andra partier som arbetar för att egen- och profitintresset ska styra över den "fria marknaden" (som i sig är en naiv utopi), i stället för de demokratiska och mänskliga behoven, som säkert passar dig bättre. Det är partier som sitter i regeringsställning just nu.

enemyofthestate sa...

Tvingas under hot om våld ja, det är ju vad beskattning till välfärd innebär.

Det är knappast någon (ett par finns säkert) som tycker det är dåligt att så många som möjligt kan studera. Det dåliga är att din inkomst från ditt arbete används som verktyg för någon annans liv. I synnerhet när staten under hundratals år visat sig totalt underlägsen när det gäller att leverera tjänster till befolkningen. Jag vill tvärtom ha billigare och bättre vård, skola och omsorg till fler än vi har idag.

Jag gillar i allra högsta grad demokratiska och mänskliga världen. Jag ser dock inte kopplingen mellan demokrati och majoritetens makt att göra vad de vill med andra människors inkomst/förmögenhet bara för att de är majoritet.

Och angående egenintresse, bakläxa på Wealth of nations ;) Människors möjlighet att hävda sitt egenintresse är det enda som skiljer oss från en tillvaro på stenåldersnivå. Utan vinstrintresse har vi _ingenting_ vad gäller civilisation. Det är det som gör att vi kan blogga, få mat på bordet och kläder på kroppen. Hade den fått fungera hade vi dessutom haft mycket mer av allt det där vi gillar. Tyvärr ser jag vår nuvarande regering mer som kvasisocialister och marknadsplanerare än något slags liberaler, så de kan nog se sig i det blå efter min röst. Tar de bort riksbanken och inkomstskatten ska jag börja fundera på det.

Kaj Raving sa...

Varken vård, skola eller omsorg blir billigare bara för att pengarna ska räcka till profit också, utöver verksamheten. Däremot blir verksamheten mindre demokratisk och kanske helt otillgänglig för den utan en fet plånbok.

Hade vi låtit egenintresset styra så hade vi aldrig lämnat grottorna.

Tomas Jonsson sa...

Apropå denna debatt; vad kan inte passa bättre än denna beskrivning:
Länk till yputube

Lasse Strömberg sa...

Förbannat bra svar!

Men tror du verkligen att han eller hon är gymnasieelev? Jag menar, kan man inte räkna ut de som du måste påpeka tvivlar jag nästan på att personen i fråga gått i skola överhuvudtaget.

Kaj Raving sa...

Tomas: :D

Lasse: Man önskar ju att det inte vore någon gymnasieelev, då fanns det åtminstone en ursäkt.

Tyvärr så kan det nog vara så illa att det är på riktigt med tanke på vilka bilder av samhället som luftas ibland. Det är inte utan att man undrar hur samhällskunskapen fungerar i skolan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...