03 oktober 2009

En dålig dag för demokratin

Till slut fick så EU-etablissemanget som man ville när irländarna skrämdes till ett ja - mycket talar för att irländarnas ja till Lissabonfördraget hänger ihop med att Ja-sidan lyckats få frågan att handla om den ekonomiska krisen som Irlands nyliberala ekonomi upplever i stället för om fördraget i sig.

I ja-sidans propaganda har det framställts som att Irland skulle ställa sig utanför EU om man röstade nej, vilket givetvis inte är fallet och att detta i sin tur skulle fördjupa krisen. Tydligen så har skrämselpropagandan också fungerat.

En annan anledning till att det blev ja är att ja-sidan lyckades mobilisera sina väljare medan nej-sidans väljare inte tyckte att det var värt att rösta igen, för om det blev ett nej så skulle det ändå inte respekteras. EU:s demokratiska tradition ger dem ju också rätt god grund för den åsikten.

En bra dag för Europa påstår Reinfeldt. Bortsett från det faktum att EU inte är detsamma som Europa, så är det en jävligt dålig dag för demokratin.


Intressant är att i borgerliga EU-positiva DN:s undersökning så leder just nu Nej-sidan med 50% mot Ja-sidans 42%.

Tidigare: Idag kräver EU rättning i ledet, Visa mig vilka dina vänner är,

Bloggat: Bäst av tre, Ett nej blev ett nej blev ett nej blev ett ja, Ja på Irland, oväntat?, Vintern på väg

AB, Ex1, 2, SvD1, 2, 3, 4, di, DN1, 2, 3,

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

6 kommentarer:

Tharand sa...

Visst är det en dålig dag för demokratin. Denna andra folkomröstning skulle inte ha hållits. Konsekvenserna av det här för EU kan bli allvarligare än vad man räknat med på lång sikt - folk struntar i att rösta om de inte upplever att politikerna lyssnar på dem och det är en fara för det öppna samhället som öppnar än mer för främlingsfientliga än vad som redan finns i EP

Liberal sa...

Det är minst sagt en "dålig dag" för demokratin ja: Det är födesledagen för början till en centralstyrd europeisk diktatur!

Själva demokratin är hotad, man kan lära av historien att centralstyre med ansiktslösa och ansvarsbefriade byråkrater samt politiker skiljda från folket leder till diktatur... (Inte att ens nämna EU's förslag till överstatliga polisstyrkor som är helt ansvarsbefriade vad dom än gör)

Vi kanske inte har mycket gemensamt politiskt, men det är demokratin som garanterar att vi båda kan komma till tals och att det är folket, uppdelade enligt naturliga länder, som får styra.
Det är demokratin och dess garantier - nationellt självstyre och att politiker svarar inför sitt folk - som är under attack i Lissabonfördraget. Och utan detta spelar höger eller vänster, blått eller rött inte längre någon roll.

Det blir Bryssel som styr våra liv, inte vi själva. Det kan aldrig kallas för demokrati eller frihet oavsett vad EU's förespråkare kallar det.

Välkommen till Sovjet 2.0

Anonym sa...

Fantastiskt. Nu har då marknadsdiktaturen €USSR bildats i praktiken och i toppen får vi en "president" som inte kan väljas eller väljas bort.

Bland toppnoterade förslag står massmördaren Tony Blair, själv tippar jag på att politbyrån i Bryssel väljer Berlusconi...

I vilket fall som helst fortsätter NWO och kolonialkrigen som aldrig förr..

Anonym sa...

De korrupta politikerna kan fortsätta med sitt ståhej, FRA lagar, förakt gentemot sina väljare osv. Men i slutändan kommer det slå tio gånger hårdare tillbaka. Folkets vilja har alltid och kommer alltid att segra oavsett vad dessa diktaturer talar om för oss.

Liberal sa...

PS. Kaj, planerar (V) några demonstrationer mot EU och om inte - varför inte?
Finns det något skäl för att inte kräva demokratiska reformer av EU och om vi inte får detta - utträde?

Kaj Raving sa...

Liberal: Jag vet faktiskt inte om något planeras, men visst borde det göras. Jag kan inte se några skäl att låta bli annat än en känsla av meningslöshet (vilket givetvis inte är ett skäl men kanske en orsak).

Tyvärr så känns det som om luften gick ur partiet en aning i EU-frågor efter det katastrofala parlamentsvalet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...