25 september 2009

Visa mig vilka dina vänner är

... och jag ska säga dig vem du är. Det är något som fackliga företrädare som förspråkat Lissabonfördraget borde fundera över, inte minst nu sedan Ryanairs VD Michael O´Leary gett sig in i leken och arbetar för ett ja i folkomröstningen, exempelvis genom att låta propagandafolk från EU åka gratis med Ryanair för att propagera för fördraget och genom att lägga miljoner på annonser.

Efter att Irländarna vid den förra folkomröstningen om Lissabonfördraget röstade fel så gör nu EU-etablissemanget vad man kan för att se till så att de röstar rätt denna gång.

En av de stora anledningarna till att det blev ett nej vid den förra omröstningen var att man såg att det inte fanns några garantier för arbetsrätten i fördraget, utan att den praxis som EG-domstolen slagit fast i flera tidigare mål, bland annat i Laval-målet är den som gäller och att därmed marknadens överhöghet över arbetsrätten fastställs.

Inget av detta har förändrats i praktiken och man har fortfarande inte fått några garantier för arbetsrätten. Följande är en insändare jag skrivit med anledning av det.

Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag, ska tas upp i en ny folkomröstning på Irland igen den 2:a oktober. Irländarna tilläts ju rösta om det nya fördraget, till skillnad från oss svenskar. Här i Sverige vågar eliten inte fråga efter svenska folkets åsikt trots att det handlar om den största maktförskjutningen till EU sen inträdet -95.

Eftersom Irländarna röstade nej så borde fördraget enligt EU:s egna regler ha fallit. Men eftersom ett nej inte var det svar som EU-etablissemanget ville ha så får nu alltså Irländarna ändå en ny chans att rösta ”rätt” i stället. Helt i enlighet med EU:s sedvanliga demokratiska tradition alltså.

En av de främsta anledningarna till att fördraget röstades ner på Irland var att man såg att Lissabonfördraget slog fast att ’marknadens intresse’ alltid kommer att ha företräde över arbetarnas rättigheter. Inte minst blev detta tydligt efter att EU:s domstol i det svenska så kallade Laval-målet och flera andra anti-fackliga domar fastställt att schyssta och lika villkor på arbetsmarknaden kan vara ett konkurrenshinder.

EU har inför den stundande folkomröstningen lagt ner åtskilliga miljoner på en ”informationskampanj” som händelsevis riktar sig mot just de grupper som främst röstade nej förra gången. Även en annan aktör satsar nu många miljoner kronor för att få till ett ja i folkomröstningen. Det handlar om Ryanair, lågprisflygbolaget som gjort sig känt för låga löner, dåliga arbetsvillkor och dolda kostnader för konsumenterna. För att inte tala om att man motarbetar fackföreningar.

Den EU-positiva svenska eliten vill inte ta risken att även svenskarna skulle rösta ”fel”, mot Ryanair, i en folkomröstning, vilket opinionsundersökningar visar på skulle ske. Därför får vi nu sätta vår lit till att irländarna röstar nej även denna gång, i stället för att själva få säga ja eller nej till ett EU som bygger på en Ryanair-filosofi med dumpning av arbetarnas löner och villkor som norm.

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

Tidigare om Lissabonfördraget: EU satsar 20 miljoner på att få Irländarna att rösta "rätt", Arbetsrätten får spö av EU-domstolen – igen!, Rätt till lönedumpningen fastställs i EU-dom., m.fl.

Media: Barometern, KA1, 2, LO-tidningen, Nej till EU1, 2, 3

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Anna Anka och dumma blondiner, Anders_S skriver G20-mötet i Pittsburgh igång – protesterna också, jesper skriver 22 sömnlösa nätter

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...