14 september 2009

Kvinnorna är de stora förlorarna på alliansens politik

Regeringens skattesänkarpolitik har gynnat kvinnorna inom omsorgen i Nybro. Det är i alla fall vad Christina Davidsson (c) påstår. Det är ett intressant påstående, eftersom det är kvinnorna inom LO-yrken, exempelvis inom omsorgen, som tillhör de allra största förlorarna på regeringens politik. Regeringens nedmontering av välfärden, en konsekvens av de historiskt stora skattesänkningarna, har slagit hårt, framför allt mot kvinnor. Med ökade klyftor i samhället som följd.

Tre år med borgerligt styre har resulterat i cirka 161 000 fler fattiga kvinnor. Fattigdomen ökar även bland barn med ensamstående föräldrar, främst mammor. Enligt beräkningarna från RUT har fattigdomen bland barn med ensamstående föräldrar ökat från 19 procent 2006 till 30 procent 2009.

Regeringens skattesänkarpolitik har även lett till att skillnaderna mellan könen har ökat. Enligt RUT (Riksdagens utredningstjänst) har den genomsnittliga årliga inkomstskillnaden mellan kvinnor och män ökat med 12800 kr sedan 2006. Det motsvarar drygt 1000 kr per månad. Samtidigt så är det främst kvinnorna som får ta konsekvenserna av de stora försämringarna av arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen.

Skattesänkningar innebär mindre resurser till exempelvis barnomsorg, utbildning, sjukvård och äldreomsorg. Regeringen frös också kommunens statsbidrag till 2007 års nivå och eftersom löner och priser stiger för varje år, så innebär enbart det i praktiken en sänkning med nästan 10 miljarder till nästa år. Efter månader av påtryckningar från oppositionen så skjuter nu regeringen till sist till mer pengar till kommunerna, men i ett tillfälligt stöd endast under valåret och med lånade pengar. Enligt Konjunkturinstitutet (KI) är det dock fortfarande mindre än vad som krävs för att möta krisen i kommunerna.

Och det blir kvinnorna som kommer få ta konsekvenserna. Till skillnad från inom industrin och byggbranschen, så beror uppsägningarna i välfärdssektorn inte på minskad efterfrågan på vård, utbildning, omsorg och så vidare. Tvärtom så ökar behoven. Men i stället för att skjuta till pengar för att rädda tusentals arbetstillfällen inom välfärden så väljer regeringen att ytterligare sänka skatterna vilket leder till att arbetsbelastningen på dem som jobbar kvar kommer att öka ytterligare samtidigt som löneutrymmet minskar.

Så när Christina Davidsson talar om att stimulera ”arbetslinjen” - ja, då vet vi alla vad hon syftar på: Kvinnorna inom omsorgen som arbetar mer, för lägre lön!

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Torpar- och Eremitdrömmen, Anders_S skriver Positivt om tåg slår ut flyget, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Att locka studenter genom att kasta smulor, kimmuller skriver Från kampanj till konflikt, Kaj Raving skriver Så kryper sanningen om de “nya” moderaterna fram

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...