23 september 2009

Bildt måste agera mot kuppmakarna

Utrikesminister Carl Bildt måste nu agera mot den odemokratiska kuppregimen i Honduras om man ska lyckas bevara någonting av sin demokratiska trovärdighet. Frågan är om regeringen har något verkligt intresse av att agera? Det är ju trots allt en vänsterpresident som avsatts och även om högern inte kan jubla öppet så har man ju en lång tradition av att inte agera mot högerdiktaturer.

Sverige har nu som ordförandeland i EU goda möjligheter att sätta press på den våldsamma kuppregimen genom att kräva långtgående sanktioner för att landets demokratiskt valde president Zelaya, som nu befinner sig i landet, ska bli återinsatt i laga ordning. Nu är det upp till bevis för regeringen att visa att man tar demokratin på allvar och kräva att demokratin släpps fram i Honduras.


Bloggat: Vänstervind, Vänsterns Studentförbund, Jonas Sjöstedt, Hands of Venezuela

Media: Vänsterpartiet, DN1, 2, 3, SvD, Expressen,

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Är företaget G4S själva inblandade?, Johan Frick skriver Bered plats för en panda, Anders_S skriver Militärt tränade rånare och insiders?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

Fredrik B sa...

Du , DN samt många andra glömmer eller har missat att Honduras HD är de som avsatt Zelaya efter han brutit mot konstitutionen och därmed automatsikt förverkat sin position son president.

Anonym sa...

http://blog.erlingsson.com/

Läs detta. Det räcker.

Kaj Raving sa...

Fredrik: För det första så är konstitutionen utformad under än diktatur, så dess legitimitet är i sig, minst sagt, begränsad.

Sen så påstås det att Zelaya utlyst en folkomröstning om att få sitta en andra period och på så sätt brutit mot konstitutionen, vilket inte är sant. Folkomröstningen skulle bara fråga ifall folket senare ville ha en sådan folkomröstning eller inte och Zelaya har alltså inte brutit mot någon konstitution, vara sig den i sig är illegitim eller inte.

Däremot är det definitivt ett brott mot konstitutionen att genomföra en väpnad statskupp, oavsett vad Zelaya gjort eller inte. Ändå så försvarar du tydligen att Zelayas politiska motståndare genomförde just en sådan, en väpnad statskupp. Så hur noga är det egentligen det där med konstitutionen? Eller gäller den bara åt ett håll i din värld?

Kaj Raving sa...

Anonym: Högern försvarar en väpnad statskupp där man upprätthåller militärregimen genom väpnat våld, trakasserier och terror mot civila, fackföreningsfolk mfl.

Vad är nytt?

Lasse Strömberg sa...

Visst är det märkligt att de som alltid brukar åberopa demokratin och yttrandefriheten nu plötsligt accepterar militärkupper mot en demokratisk vald president.
Probelemt för högern är att de i själva verket INTE är demokrater annat än i de fall där folk röstar som de vill.
Det är det verkligt otäcka!

Fredrik B sa...

Honduras konstitution skrev 11 January 1982 efter dess har 26 tilägg gjorts, senaste var 2005. Var Honduras en diktatur 2005?


Honduras HD är ju de som säger att Förre presidenten begick brott mot konstitutionen, likaså statsåklagaren och valkommissionen.
så ledde Zelaya en diktatur?

Ogillade man Honduras konstitution oh tykte den var illegitim så var det tydligen inga samhället problem att ändra i den.

Givetvis bör man inte ha ett styrelsystem som använder sig av militären för polisiära ändamål.

Jag kan dock inte se att något juridiskt fel har begåtts.

Kaj Raving sa...

Fredrik: Att folkomröstningen inte berörde konstitutionen bortser du fortfarande ifrån ser jag.

Att sedan tillägg gjorts till konstitutionen gör ingen skillnad i den frågan, det är fortfarande en konstitution som fastslagits under en diktatur. En konstitution som man nu alltså ville fråga folket om man skulle förändra, uppenbarligen då för 27:e gången.

Varför är det för övrigt ok att förändra konstitutionen 26 gånger medan om man försöker förändra den en 27:e gång så är det plötsligt ok att störta presidenten i en väpnad statskupp som svar?

Precis som USA:s HD kan domineras av politiska motståndare till presidenten så gör Honduras HD det. Att samma politiska motståndare som genomförde en statskupp också försöker hitta på ursäkter som legitimerar detta är knappast överraskande utan precis vad man kan förvänta sig.

En väpnad statskupp mot en demokratiskt vald president och du menar att du inte kan "se att något juridiskt fel har begåtts" - Lasse har nog definitivt en poäng i vad han skrev ovan!

Fredrik B sa...

"Fredrik: Att folkomröstningen inte berörde konstitutionen bortser du fortfarande ifrån ser jag."

Honduras HD tycker annorlunda, de tyckte tydligen att de var ett försök att kringgå artikeln som sade att presidenten inte fick försöka förlänga sin mandatperiod.

Konstitutionen har tydligen fungerat fin sedan 1982, först när man försökte bryta mot den var den ett problem.

Och DET VAR HD* SOM AVSATTE PRESIDENTEN INTE MILITÄREN!!!

* eller egentligen Zelaya som avsatte sig själv då han per automatik förlorade sin position iom sitt försök att ge sig möjlighet att styra längre.

Varför är personen så mycket viktigare än idéerna för latinamerikanska vänster ledare? varför inte fortsätta påverka via sitt parti och tro på sitt på sitt partis förmåga att hitta en ny presidentkandidat?

Kaj Raving sa...

Fredrik: "Konstitutionen har tydligen fungerat fin sedan 1982, först när man försökte bryta mot den var den ett problem."

Så fint att man tidigare förändrat den 26 gånger, enligt din uppgift. Men att förändra den en 27:e gång berättigar uppenbarligen till statskupp enligt dig (och juntan).

Eftersom du inte kommer med något nytt så kan vi bara nöja oss med att konstatera att du tycker att väpnade* statskupper och militärjuntor är ok. Eller gäller det enbart när det är högern som genomför dem?

*Se tidigare kommentar om HD, samt att Zelaya kidnappades av beväpnad militär och fördes ur landet.

Fredrik B sa...

Jag nöjer mig med att konstatera att att alla institutioner som inte följer vänsterns vilja är Antidemokrater/diktaturer/höger extremister etc.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...