26 augusti 2009

Vilka är svenskar?

Svenskarna har blivit rikare rapporterar flera tidningar om. Men har då verkligen Svenskarna blivit rikare? Nej, givetvis inte
Bakom lyftet ligger den positiva utvecklingen på börsen, som ökat värdet på aktier, aktiefonder och försäkringar.
Svenskarna är i det här fallet alltså synonymt med den rikaste delen av Sveriges befolkning eftersom det är där som den absoluta majoriteten av aktieinnehavet ligger. Jag minns inte siffrorna exakt men det är något i stil med att de rikaste 10% äger 90% av börsvärdet.

Samma människor som cashar in mest av regeringens skattesänkningar, som alltså bekostas av bland annat de sjukskrivna och de arbetslösa, det är samma människor som nu cashar in när nu arbetarna räddar lönsamheten åt aktieägarna genom krisavtal och pressade löner.

Det är alltså de som är svenskarna,de som har ett aktiekapital, det är de som räknas. Och inte de som befinner sig på fel sida av den ökande klassklyftan, för då räknas man tydligen inte.

DN, DI, SvD,

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Inre organ är bara användbara om hjärtat slår, Jinge skriver Vacker blondin i ryggläge – i Aftonbladet, andread0ria skriver Det meningsfulla gatuvåldet, Lukas skriver Apotekarprogrammet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Det råder väl ett ganska desperat behov av att "prata upp" konjunkturen just nu.

Sanningen kanske är snarare att vi ser en intressant illustriation till Marx' tes om hur det borgerliga samhället splittras i två motsatta poler. Medan det åtminstone för vissa delar av kapitalistklassen ser ut som glada tider igen (där går konjunkturkurvan upp) fortsätter läget att försämras för stora delar av proletariatet. För proletariatet totalt sker alltså i bästa fall ett slut på nedgången (vilket innebär att en del bättre betalda knegare nog kan se förbättringar för sin egen del). Det är svårt att spå om ekonomi, men jag misstänker att konjunkturfallet lugnar ned sig under några år, och så kommer en ny och kanske ännu värre rusch utför. Men så länge det är kapitalistklassen som dominerar kommer givetvis dess intressen att likställas med Sveriges intressen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...