09 augusti 2009

Oskyldigt dömd frikänd - och vid liv

Ernest Sonnier har suttit hela sitt vuxna liv i fängelse, oskyldigt dömd visar det sig nu tack vare DNA-test - och advokat Alba Morales på ”Projekt oskuld”. ”Projekt oskuld” har lyckats fria 241 oskyldigt dömda sedan -89, varav 17 var dödsdömda. Inte särskilt förvånande är att det är i delstaten Texas som störst andel fängelsedömda frikänts efter DNA-tester. Inte mindre än 38 personer har konstaterats vara oskyldiga där under samma tid.

Ändå har Ernest haft tur... han lever ju ändå. Texas är ju inte bara den delstat i USA där flest personer konstaterats oskyldiga, utan även den delstat som utdömer överlägset flest dödsstraff och avrättar också störst andel av de dömda. Så om han hade varit dömd till döden så hade han kanske redan varit avrättad, utan att någon velat/hunnit/kunnat ta sig an hans fall.

Hur många som blivit oskyldigt dömda och sedan avrättade genom åren kommer vi aldrig att få veta, men de 17 som frigivits hittills är knappast de enda som också är oskyldiga. Och så länge oskyldiga döms, det kommer vi aldrig att kunna undvika att det sker, och dödsstraffet tillämpas så kan man vara säker på att staten emellanåt kommer att mörda oskyldiga medborgare i lagens och rättvisans namn.

Man behöver egentligen inga andra argument än detta för att inse hur sjukt det är att tillämpa dödsstraff. Amnesty presenterar dock några fler:

Argument mot dödsstraffet

DÖDSSTRAFFET KRÄNKER RÄTTEN TILL LIV

Rätten till liv och rätten att inte utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning som föreskrivs i artikel 5 i den allmänna förklaringen, utgör grunden för arbetet mot dödsstraffet. Detta har varit framgångsrikt under de mer än 50 år som gått sedan FN:s generalförsamling antog den allmänna förklaringen. Än återstår dock mycket att göra.

DÖDSSTRAFFET FÖRHINDRAR INTE BROTT
Många länder som har kvar dödsstraffet brukar som argument framhålla att dödsstraffet är avskräckande, det vill säga att den som tänker begå ett brott som kan medföra dödsstraff, avstår från att begå brottet på grund av att han riskerar att avrättas. Många undersökningar har gjorts framför allt i USA. Ingen undersökning har visat att dödsstraffet som sådant har någon avskräckande effekt.

DÖDSSTRAFFETS GRYMHET
Dödsstraffet är ett grymt och omänskligt straff. Dödsstraffet innebär psykiskt lidande, att vara levande död, från det att domen avkunnas fram till avrättningen. Att sitta fängslad i väntan på att bli avrättad och att intensivt hoppas på att få straffet omvandlat, medför en enorm psykisk anspänning.

GODTYCKLIGT OCH DISKRIMINERANDE
Dödsstraffet tillämpas godtyckligt i alla länder där det finns kvar. Ofta är det de som har svårast att försvara sig som löper störst risk att dömas till döden och kanske sedan avrättas.

OSKYLDIGA AVRÄTTAS
En avrättning är slutgiltig och går inte att upphäva. Många människor döms till döden och avrättas runt om i världen efter rättegångar som inte uppfyller internationella regler för en rättvis rättegång. I några länder förekommer det att avrättningar verkställs inom några timmar efter domen

DN, Expressen, Aftonbladet

Läsning "inifrån": DeadmanTalking

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver … man måste hitta nya ord, Jinge skriver Dawit Isaak och Palestina, Anders_S skriver Nej, badkar är inte lika farliga som havet, Kaj Raving skriver Hur skapar rädsla fler jobb, Niklas Wykman?, kamratwot skriver Jag har inte heller råd, men jag löser det ändå

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Rebecca sa...

Enligt Innocence Project (som du ju länkar till) är felaktiga vittnesutpekanden en vanlig anledning till att människor dömts oskyldiga. Anledningar till felaktiga utpekanden kan i sin tur, som jag förstått det, bero på vittneskonfrontationer som inte utförts på ett optimalt sätt. Det är svagheter som kan gälla också i det svenska rättssystemet, även om dödsstraff aldrig är aktuellt här.

Kaj Raving sa...

Det är riktigt. Plus att 22% av fallen som Innocence Project lägger ner, läggs ner pga av att bevismaterial försvunnit. Och bevismaterial som "försvunnit" har ju förekommit i Sverige också, för att inte tala om att bevismaterial har förvanskats.

Större än så är inte rättssäkerheten, utan också i Sverige utdöms domar på felaktiga grunder och oskyldiga döms. Men här döms man åtminstone "bara" till fängelse.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...