05 augusti 2009

Ökad insyn ska vara regel - bland

Alliansen gick på val med att öka insynen i utnämningspolitiken och menade att alla statliga ledande statliga befattningar skulle rekryteras offentligt och att alla som uppfyllde kraven skulle kunna söka.

Detta har man då gjort - ibland och när det passar, om man inte redan har valt ut rätt person eller helt enkelt skiter i sitt vallöfte.

När nu då Mariann Samuelsson tvingas avgå efter sina uttalanden så är det det sistnämnda som gäller, eller annorlunda uttryckt:
Ökad insyn i utnämningspolitiken var ett av ledorden när alliansen gick till val. Men regeringen väljer själv när den ska tillämpas.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt intressant att få läsa att alliansen bryter sina egna vallöften. När jag försöker hitta löftet i rapporten från Allians för Sverige att "att alla statliga ledande statliga befattningar skulle rekryteras offentligt och att alla som uppfyllde graven skulle kunna söka" så lyckas jag inte. Vilken sida?

Kaj Raving sa...

Anonym: förutom att det var något som man ofta lyfte upp på olika sätt i valrörelsen och gjode stor sak av så står det så här på sid 31-32 i rapporten: "Det bästa sättet att motverka missbruk av utnämningsmakten är att öka öppenheten kring utnämningsprocessen. Därför bör de kravprofiler som upprättas inför rekryteringen av en ny verkschef vara offentliga. Likaså bör alla lediga tjänster till ledande befattningar inom staten utannonseras och vara möjliga att söka för alla som uppfyller kraven för tjänsten. Parallellt med att tjänsten utannonseras bör alla intressenter ges möjlighet att nominera tänkbara personer till tjänsten.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Bortsett från att din formulering om att man ska kunna "uppfyllde graven" i början (lite makaber felstavning) så är det väl ändå väldigt bra att den borgerliga regeringen också har skapat mycket mer öppenhet och transparens kring tillsättningen av ledande myndighetspersoner?`

Det är ju i alla fall ett stort steg åt rätt håll, eller?

Kaj Raving sa...

Markus: Tack för korrekturen ;-)

Att påstå att man vill ha öppenhet och insyn vid tillsättandet och sedan enbart ha det när det passar ens eget syfte är direkt vilseledande och kanske snarare kontraproduktivt ur öppenhetssynpunkt eftersom det just er ett sken av "mycket mer öppenhet och transparens", trots att det i praktiken inte är någon större skillnad eftersom man ändå gör som man vill, i hemlighet, när det betyder något.

Markus "LAKE" Berglund sa...

En mycket relevant invändning, dock lutar jag åt att det i långa loppet är bra med den ökade transparensen på majoriteten av tillsättningarna.

När den är så självklar, att även en vänster-regering tillämpar den utan att klaga, blir det mycket lättare att driva på för nästa steg - öppenhet vid tillsättning av ALLA ledande myndighetspersoner.

Vet du var vänsterpartierna står i frågan? (mp) tror jag är på borgarnas linje, det har de varit förut, men (v) och (s) har jag ingen koll på.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag kan ju i förifarten också ställa den lilla frågan om detta inlägg verkligen ska vara pingat till "Intressant"?

Där står det att "Inlägg pingade till intressant.se ska vara lite mer välskrivna, välformulerade och sakliga än genomsnittet i bloggosfären."

Detta är alltså ingen kritik mot inlägget i sig, bara mot pingningen hos Intressant.

Kaj Raving sa...

Markus: Såväl V som mp är för full öppenhet (ska man se det lite cyniskt så är det ju antagligen de partier som har minst att "förlora" på ett öppet förfarande, och kanske således mest att vinna). Var S står vet jag inte, men att säga annat än att man är för full öppenhet är väl knappast politiskt möjligt.

Och visst, det kan i bästa fall bli lättare för V och mp att ställa ytterligare krav och därmed vara ett steg på vägen om nu inte S är med på tåget. Risken är dock, enligt tidigare resonemang, att då S liksom nuvarande regering hävdar att man redan har öppenhet i tillsättningarna, och att man nöjer sig med denna pseudo-öppenhet.

I vilket fall så är det dock fortfarande långt ifrån vad som gjordes sken av i valrörelsen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...