23 augusti 2009

Marklund förespråkar lönedumpning

Läser den här krönikan utav Liza Marklund och inser att hon har noll koll på fackets grund och syfte. I sin krönika så påstår hon att facken enbart bryr sig om de med fast arbete och skiter i alla andra.
Facken är intresseföreningar som bygger murar mot de fattiga och utsatta. De bryr sig enbart om sina fast anställda medlemmar, det vill säga de redan etablerade och privilegierade - vilket är helt okey, bara de slutar ljuga om sitt uppsåt.
Facken är intresseföreningar - visst. Liksom i många fall, inom ex. LO-kollektivet, även idéföreningar, som åtminstone på papperet står på socialistisk grund.

Men vad Marklund, som så många andra missar (alternativt inte låtsas om i debatten) är att vad som intresseförening har intresse av är trygga jobb och bra löneutveckling, något som i förstone kan tyckas vara i linje med att enbart bry sig om sina fast anställda medlemmar.

Men om man tänker ett varv till, vilket Marklund alltså inte gjort (alternativt att hon bortser från slutsatsen för att kunna belägga sin tes), så står det snart klart att det största hotet mot de fast anställda medlemmarna är just de "fattiga och utsatta" - om de får fortsätta vara fattiga och utsatta, eftersom risken då är stor att de kommer att tvingas dumpa löner och villkor på arbetsmarknaden.

Detta var också själva grunden till att fackföreningsrörelsen en gång i tiden startade a-kassan. Ingen skulle behöva slås ut och hamna i en sådan situation att man blev tvungen att dumpa löner och/eller villkor. För om några har det så illa att de tvingas till detta så kommer detta att gå ut över de som har arbete - och racet mot botten har börjat.
Tänk er ett köksbord. Runt bordet sitter fjorton smeder. Det är alla smeder i samma stad. De är upprörda över de låga lönerna. Det räcker inte till mat till barnen.
Runt bordet lovar de varandra att ingen ska arbeta längre för en lön lägre än 22 öre i timmen. Och att ingen av dem ska arbeta på söndagar.
Runt köksbordet bildade de, just då, sin första fackförening.
På bordet lägger alla 25 öre i den tomma kakburken. För de förstår
alla att de måste spara pengar för att stå starka om de ska kunna tvinga arbetsgivaren att acceptera deras krav.
Kakburken är deras första strejkkassa.
Men en av de fjorton är ändå osäker. Han har inget arbete och tycker att kravet på 22 öre är för högt. De andra måste nöja sig med mindre. Annars kommer han inte att få något arbete.
Då tar en av de övriga och ställer sin tomma kaffekopp mitt på bordet. I den lägger alla en krona. Det räcker till en veckas lön för den som inget arbete har.
Den urdruckna kaffekoppen är deras första arbetslöshetskassa.
De tar ett brevpapper och skriver ned sina krav och går alla nästa dag till sina arbetsgivare och kräver att de ska skriva under deras villkor.
Arbetsgivarna accepterar 20 öre i timmen och de skriver alla på.
De har genomfört sin första förhandling. Och brevpappret är deras första avtal.
Det är detta som är en fackförening, löftet till varandra om priset och villkoren för vårt arbete. Och insikten om att vi bara kan nå detta om alla är eniga. Och att vi tillsammans måste ha ekonomiska resurser
för att kunna skydda detta löfte till varandra.
Det är det, kongressdeltagare, som vi gör i facket.
Vi lovar varandra.
(Ur ett tal av "gamla Fackpampen" Hans Karlsson vid lo-kongressen 1996)
Det är just detta race som regeringen har inlett genom att köra a-kassan i botten. Genom att se till så hundratusentals står utanför, att endast var fjärde får ut 80% av lönen, införa en parentes som tvingar folk till socialen i stället, med allt vad det innebär samt i största allmänhet fått den svenska a-kassan att bli sämst i norden.

Marklund själv har tydligen mer personliga skäl till sin avoga inställning till facket. Först så kämpade man tydligen för annan anställds lagliga rätt till en anställning, vilket då tydligen skulle gå ut över Marklund. Sen ska tydligen fackklubben ha protesterat mot att hon fick högre lön, vilket i sig låter mycket märkligt. Jag har själv aldrig hört någon facklig företrädare klaga över att någon fått för hög lön. Tvärtom så vet jag många som "släpper iväg" vissa i lönerörelsen, för att nästa år använda dessa som "hävstång" för att öka lönen för kollektivet. Men det är kanske någon tjänstemannaförbundsgrej... vad det jag. Slutligen så ville tydligen förbundet tvinga sina medlemmar att ta "vanliga" arbeten mellan två vik i stället för att bara gå och stämpla. Ett krav som jag till en viss mån kan tycka är helt rimligt, men som regeringen nu drivit in absurdum.

Nåja, efter att ha beskrivit denna vendetta som hon utsatts av från facket så står det väl tämligen klart att hon själv ser facket som "en tämligen krass affärstransaktion: vad tjänar jag på det?" och kom fram till att hon inte vann något på det (vilket då tydligen betyder att hon är "snål och osolidarisk"). Uppenbart kränkt så kommer hon slutligen fram till samma slutsats som alla högertomtar alltid gör och följdaktligen så är det för att facken bekämpar lönedumpning som det är "skitsnack" att facken "verkar för rättvisa och lojalitet med de svaga" och att man bara låtsas att man "tar någon sorts samhällsansvar".

I deras ögon så har "samhällsansvar" och "rättvisa och lojalitet med de svaga" ingenting att göra med att kämpa för sysselsättning för alla och ekonomisk trygghet för de som ändå hamnar utanför att göra. Att sträva efter att alla ska få det bättre, som facken gör, blir därmed att"bygga murar mot de fattiga och utsatta".

I deras ögon så handlar fackets "samhällsansvar" och "rättvisa och lojalitet med de svaga" om att man ska öppna för dumpning av löner och villkor. I borgarnas "samhällsansvar" ingår att alla får det lite sämre, utom borgarna själva förstås. Tillbaks till en tid då arbetaren inte var så uppkäftig utan stod där snällt med mössan i hand och var glad över att få lön för att överleva ytterligare en dag. Fast det säger man förstås inte, utan nu heter det alltså att facken ska ta "samhällsansvar" och visa "rättvisa och lojalitet med de svaga".

Ny retorik, men samma gamla klasspolitik.

Tidigare i ämnet: Upp till kamp..., Facklig framgång i Kungsbacka, Om vikten av en stark fackföreningsrörelse.,

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...