18 augusti 2009

Kronan räddar oss från Euroraset

Dyrare utlandsresor, platt-tv, mp3-spelare. De dyrare importerade matvarorna, minskad lönsamhet i att köpa utländsk sprit mm är sånt som Euro-förespråkare gärna lyfter upp nu när kronan är så billig. Och visst har sådana varor blivit dyrare, men jag tror att en dyrare utlandsresa uppvägs ganska många gånger om man får behålla jobbet i stället, eftersom dyrare utlandsresor och dyrare import å andra sidan gynnar svenska varor och svensk produktion.

I själva verket så ska vi vara glada att vi har kvar den svenska kronan. Det är nämligen den vi har att tacka för att vi inte förlorar ytterligare tusentals arbetstillfällen i krisen. Den svaga kronkursen har också gynnat den inhemska turismen och fått svenskarna att semestra och konsumera i Sverige i stället för att åka utomlands med sina pengar.

Att vi står utanför Euro-samarbetet bidrar dessutom till att nedgången i exporten bromsas upp, det skriver LO-tidningen. Den svaga svenska kronan ger konkurrensfördelar internationellt sett som vi inte hade haft om vi varit uppbundna av Euron. Inte minst syns dessa fördelar gentemot Euro-länder som Finland. Under första kvartalet 2009 gick varuexporten ned med 19 procent i Sverige medan den rasade med hela 35% i Finland. Petter Stålenheim på Kommerskollegium:
– Jämförelsen med Finland är intressant. Framför allt har trävaruindustrin valt att lägga ned verksamheter i Finland för att i stället flytta dem till Sverige. Det finns flera orsaker men det beror delvis på kronfallet.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Saabaffären = Bondfångeri, Anders_S skriver Koenigseggs köp av Saab klart, eiz skriver Vägen mot Revolutionen, kimmuller skriver Urban Golf

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...