08 augusti 2009

Hur skapar rädsla fler jobb, Niklas Wykman?

Hur skapas fler arbetstillfällen bara för att människor blir ännu mer rädda för att förlora sina arbeten? Svaret är givetvis att det blir inga fler arbetstillfällen bara för att man skrotar anställningstryggheten, vilket muf:s Niklas Wykman (bilden) gör i en insändare i Barometern. Det handlar givetvis om LAS och om att man bara skrotar all anställningstrygghet så får alla ungdomar arbete som genom ett trollslag... osv. Vi har hört det förut...

Bristen på arbetstillfällen handlar främst om regeringens politik i kristider. Eller snarast, regeringens brist på politik och dess ovilja att skjuta till de pengar som kommunerna så förtvivlat behöver för att inte tvingas skicka ut ännu fler i arbetslöshet och därmed fördjupa krisen ytterligare. Det är fler arbetstillfällen som regeringen behöver arbeta för, inte ökad otrygghet för alla, vilket Wykman efterfrågar. Både äldre och ungdomar eftersträvar nämligen en trygg anställning.

Men visst, i ett längre perspektiv så kan det faktiskt bli tal om fler arbetstillfällen, även om det kanske inte sker på ett sätt som Wykman vill tala högt om.

Otryggare, osäkrare arbetare, vilket man såklart får om man kan bli sparkad när som helst, ställer givetvis inte lika hårda krav som trygga och säkra arbetare. Det gäller självklarts även när det gäller lönerna, vilket innebär att dessa kommer att stiga mycket långsammare eller rent av sjunka, framför allt inom de mest okvalificerade yrkena.

Det innebär i sin tur att företagen inte behöver sträva mot effektivisering och ökad produktivitet på samma sätt som idag, vinsten får man ju ändå ut genom lönepress. I stället för att köpa in en dyr maskin som ger ökad effektivitet och i allmänhet bättre arbetsmiljö så kan man ju bara anställa extra personal att slita ut. För när de inte producerar 110% längre så är det ju bara att kicka ut dem och ta in någon som är ung och oförstörd i stället.

Men främst är det givetvis inom den redan lågproduktiva tjänstesektorn, som regeringen ju redan har visat att man vill satsa på, som den stora lönepressen kommer att ske. Det är ju givetvis också en del av poängen! Fler pigor till överklassen helt enkelt. Och framför allt pigor som inte ställer krav utan som niger och tiger. Som hemlighåller sin ledvärk utav rädsla att bli av med jobbet.

Det är så som Wykman vill skapa fler arbeten och mer rotation!

Liksom Magnus Andersson, ordförande för cuf, så tar han också upp den så kallade inlåsningseffekten, dvs att människor blir kvar på arbeten de vantrivs med av rädsla att byta arbete för att de då kommer att bli "sist in" på den nya arbetsplatsen och därmed först uppsagda enligt LAS om det bli neddragningar.

Inlåsningseffekten finns, inget tvivel om det. Massor av människor går varje dag till arbeten där de inte trivs. Men hur rädsla för att förlora jobbet skulle få människor att vilja byta arbete i högre grad det säger varken Wykman eller Andersson något om - självklart nog, eftersom effekten skulle bli en motsatta genom att den som lyckats få en något så när etablerad plats skulle hålla fast vid den med näbbar och klor.

Men som jag tidigare varit inne på så är det ju inte den enskilde individens önskan att byta arbete som är intressant för herrar Wykman och Andersson, utan i själva verket så handlar det enbart om att arbetsköparna ska slippa ta ansvar för de anställda. Företagen ska inte behöva besväras med rehabiliteringar och annat tjafs när de anställda är utslitna i deras värld. I stället för att lägga en massa pengar på att förbättra arbetsmiljön vid det där löpande bandet som sliter ut människor "på löpande band" så kan man ju bara byta ut dem. Konsekvensen är en ökad inlåsningseffekt men samtidigt en ökad rotation - fast ofrivillig sådan.

Nej, inlåsninseffekten försvinner inte genom ökad rädsla, utan genom ökad trygghet.

Det är självklart att den som har ett hyfsat säkert jobb idag också håller fast vid det och låter bli att pröva något annat av rädsla att bli "sist in". Att bli uppsagd i dagens allians-sverige, särskilt om man kommit upp lite i ålder och "stadgat" sig med familj, hus osv innebär ofta en ekonomisk katastrof. En ekonomisk katastrof där man kanske tvingas sälja bilen och huset med förlust om man förlorat arbetet, för att slutligen hänvisas till socialen.

Lösningen är i stället att öka tryggheten genom att skapa en arbetslöshetsförsäkring värd namnet, som täcker det mesta av inkomstbortfallet ifall att man skulle råka bli ställd utan arbete. Om en eventuell arbetslöshet inte riskerar att leda till ekonomisk katastrof så vågar också den som inte trivs på sitt arbete att ta klivet ut i osäkerheten och söka sig till något annat. Det är trygga människor som vågar utvecklas!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Sommarfågel och svensk sol. Danska språkövningar, Jinge skriver Våga Vägra Madonna!, kamratwot skriver Jag har inte heller råd, men jag löser det ändå, kimmuller skriver Enighet utåt, debatt inåt, Anders_S skriver Tobissons – en göteborgsk variant på fastighetsklippare, jesper skriver Feminism som en hjältinna

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...