02 augusti 2009

Allians för ökade klyftor

Allians för Sverige kallar sig den sittande borgerliga regeringen trots att man för en politik som främst gynnar det mest välbeställda Sverige. I själva verket så utgör man en allians för ett Sverige där klyftorna växer alltmer mellan fattiga och rika, liksom klyftorna mellan kvinnornas och männens inkomster. Ett Sverige där rika kan ta del av subventionerad städhjälp samtidigt som andelen fattiga kvinnor har ökat med 130.000.

Det är en allians med en politik som framför allt har gjort de rikaste 10% av befolkningen rikare medan den andel av befolkningen som är fattig nu är uppe i 11%!

Självklart drabbar detta också barnen hårt och barnfattigdomen ökar följaktligen den också, något som nu Expressen uppmärksammar i en artikelserie. Det är gripande historier om hur pizza är lyxmat och semester snarast en utopi.

Givetvis så fattar man inte på DN att fattigdom inte bara handlar om att man inte har råd att köpa mat för dagen. Det gör däremot Johannes Forsberg.
Deras situation går givetvis inte att jämföra med hur Gunnar Sträng hade det som barn och ännu mindre med den fruktansvärda tillvaron för svältande barn i Syd. Men icke desto mindre: här och nu är de fattiga och det kommer att märka somliga av dem för livet.
Det är barn som aldrig har sett sina föräldrar gå till jobbet. Barn som betraktar det glada och välmående samhället från en slags exil och inte ens vågar hoppas på att en dag få bli en del av det.
De svälter inte. Cyniker påpekar gärna att vissa av dem rentav har en platt-tv i hemmet. Men fattigdom är inte bara ett materiellt bekymmer.
Det är förvisso plågsamt att växa upp med den kroniska stress som präglar ett hem där man måste räkna sina femtioöringar. Ny neuropsykologisk forskning tyder dessutom på att den sortens stress hämmar barns kognitiva utveckling och därmed deras möjligheter att skapa sig ett bättre liv. Men man skulle knappast utrota fattigdomen i Sverige genom att generellt höja socialbidragen med femtusen kronor. Fattigdom märks inte bara i plånboken. Den känns i kroppen - fattiga är avsevärt mycket sjukare. Den fattige löper störst risk att utsättas för brott. Och så vidare. På livets alla områden.
Och det är det som Expressens artiklar visar på. Och visst är det tragiskt att läsa om och Göran Hägglund "känner" givetvis för familjerna. Men alla dessa tragiska fall är inget annat än symptom, förutsägbara symptom, på en politik som Hägglund själv har varit med om att driva igenom, med sänkta skatter för höginkomsttagare och utslagning för andra. Han och hans allianskamrater är själva direkt ansvariga för den politik som nu slår ut människor och ökar klyftorna i ett Sverige som blir allt hårdare och kallare.

Expressen1, 2, 3, 4,

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Osorterad bildbilaga II, Jinge skriver Bilderblogg uppdaterad, Anders_S skriver Pakistanska socialister räddar kristna, totalavloning skriver total avlöning 2/8/09 tramsar vidare.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Ida sa...

Ett av de bättre inläggen jag läst på länge!

Kaj Raving sa...

Tackar å bockar =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...