26 juli 2009

Svar till Bodil Johansson (c)

Följande insändare är ett svar på en insändare som en Nybro-centerpartist skrev (finns inte på nätet) efter att jag gått ut och talat om att deras krav på att kommunen enbart skulle köpa in svenskt kött går emot EU:s regelverk. Inte för att jag skulle ha något emot att utmana och visa upp EU:s bisarra, marknadsfundamentalistiska regelverk. Men när nu centern är för detta regelverk på nationell nivå, vilket man ju bevisade exempelvis genom att rösta för Lissabonfördraget, så blir det något falsk att ställa krav som går emot det på lokal nivå. På vänsterpartiet i Nybros hemsida kan man läsa mer.

Vänsterpartiet har länge varit ledande i arbetet för att förbättra djurs villkor på alla plan och påpekade inte minst inför valet till EU-parlamentet det bisarra i att EU:s regelverk sätter marknadens fria rörlighet före all annan hänsyn. Något som genom åren har hindrat många kommuner från att kräva bättre förhållanden för människor, miljö och inte minst som i detta fall, för djur.

Därför är det bra att centerpartiet nu äntligen har fått upp ögonen för hur EU:s regelverk faktiskt ser ut och hur det påverkar oss här i kommunen. Att man inser att EU:s regelverk gör att kommunen helt enkelt inte kan kräva 100% svenskt kött, som man storstilat gick ut och krävde i pressen.

Det är bra att man inser att kommunen, som vänsterpartiet påpekade, i stället tvingas gå in och reglera i detalj vilka förhållanden man vill att djurens ska ha i stället för att begära att svenska djurskyddsregler ska följas, vilket egentligen borde vara ett fullt rimligt krav. Men krav som förbättrar förhållandena för djuren bör självklart ställas, vilket vänsterpartiet också gjorde i en motion för ett tag sedan.

Det är däremot sorgligt att detta regelverk faktiskt finns – och att det är vänsterpartiet som måste påpeka det. Vänsterpartiet som ju är motståndare till dessa EU-regler och som ständigt arbetar för att människor, djur och miljö ska gå före marknadens intressen i stället för som idag, tvärtom. Det är också sorgligt att det är ett regelverk som centerpartiet faktiskt står bakom.

Därför är det också sorgligt att man nu lokalt inte riktigt vill kännas vid detta regelverk. I stället så duckar man för den principiella frågan om hur man på allvar kan förbättra djurens situation, utan försöker frånsäga sig ansvaret för det och fortsätter att låtsas som om riks- och EU-politik inte påverkar kommunens verksamhet - trots att man själva just har fått erfara att det i högsta grad gör det.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Off with their heads!, Jinge skriver Sommartorka i bloggosfären, Kristoffer Ejnermark skriver Var Sovjetunionen kapitalistisk? del 2, petter skriver Israels armé behöver PR-lektioner, Anders_S skriver Island: Knebent flertal for ansøgning om medlemskab

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...