19 juli 2009

Israel: religiös extremism och statsterrorism

Nu börjar verkligheten bakom Israels terroristangrepp på Gaza i vintras komma fram i ljuset. Bland annat så kommer en rad vittnesmål från soldater som själva deltagit i angreppet och som nu vittnar om brutaliteten. Vittnesmålen publiceras av den israeliska människorättsgruppen Bryt Tystnaden. Vittnesmålen bekräftar bilden från bland annat Amnesty om flera brott mot mänskliga rättigheter och krigets lagar och punkterar den Israeliska krigsmaktens egen utredning som sade att inga krigsbrott begåtts. SvD skriver

Soldaterna berättar bland annat att civila palestinier tvingades gå in i misstänkta byggnader framför israeliska soldater, som mänskliga sköldar. Det förekom till och med att en soldat vilade sitt gevär på en palestiniers axel när de gick in i ett hus.

Vittnena upprepar också anklagelserna om att vit fosfor sköts på gatorna i Gaza, vilket Israel har förnekat.

Aftonbladet

Soldaterna fick gång på gång höra att de inte skulle ta några risker genom att tveka. Det gjorde till exempel inte det befäl vars pluton skulle genomsöka ett hus. För att vara på den säkra sidan sköt han omkring sig på måfå när de gick in på gården. En av kulorna träffade en gammal man som gömt sig under en trappa tillsammans med en man och en kvinna och flera småbarn, berättar en av soldaterna i rapporten. En annan sammanfattar operationens ”rules of engagement” med ”skjut om du har lust”.

På så vis skapades en lössläppt atmosfär i förbanden, och bland soldaterna odlades en kultur av hat och likgiltighet. Jargongen var rå och vulgär, även bland höga officerare. Flera soldater berättar om kompisar som skröt med att de dödat en terrorist – ”blåst skallen av honom”.

Expressen kommer i en artikelserie att berätta om kvinnornas situation i efterdyningarna av terrorangreppet på Gaza. Och som alltid efter en katastrof så är det kvinnorna som drabbas hårdast.
Under det 22 dagar långa kriget i Gaza som inleddes den 27 december kablades det ut bilder på bombade barn och fullständigt kaos. Delar av omvärlden reste sig i protest mot Israel, andra försvarade dem och hänvisade till de ständiga qassam-raketerna som skjuts in över Israel.

Sedan dess har sex månader gått. Protester har bytts ut mot långsam byråkrati. Gränserna är fortfarande stängda. Inget byggnadsmaterial kommer in för återuppbyggnad. Vården är undermålig. Då och då bombas det fortfarande.

Krig och ockupation drabbar alla men det är kvinnorna som tvingas bära den största bördan eftersom de har ansvar för hem och barn.


Nu varnar läkare på sjukhuset i Gaza för att det kan få långtgående konsekvenser bland de palestinska kvinnorna.


En reporter tar fel gata och blir attackerad av religiösa extremister när hon ska bevaka en demonstration. Men platsen är inte Teheran utan Jerusalem och orsaken är att reportern använder sin bandspelare på en lördag och att extremisterna är judar, som protesterar mot att "arbete" utförs under sabbaten

Israel är nämligen inte bara en stat som präglas av terrorism, av att drabbas av den såväl som att utöva den, utan även av religiösa extremister. Och för extremisterna spelar det ingen roll att hon inte är jude själv. Det är bara att konstatera att när det gäller religiösa extremister så spelar det ingen större roll om de är judar, muslimer eller kristna.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Bloggat: Johannes blogg, Jinge, Gaza; peace n´freedom, Ung Vänster

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Antisionistiska ortodoxa judar protesterar, Jinge skriver En ovanligt GRISIG influensa, andread0ria skriver Hur mycket vapen har du i DITT vänsterfäste?, Björn Nilsson skriver Klasspolitik i stället för identitetspolitik, kamratwot skriver En chef är en chef är en chef, kimmuller skriver Dags att outa en varslande chef!

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Fan vad galna ni är i Vänsterpartiet. Nästa val gäller det inte att rösta f ö r något parti utan m o t t v å. Det handlar om att se till att så få vänsterpartister och sverigedemokrater som möjligt kommer i positioner där de kan påverka. Vilket dilemma. En brunröd smörja!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...