13 juli 2009

Jämlikt samhälle bäst

Jämlika samhällen är bättre ur i princip alla sociala aspekter än samhällen där klassklyftorna är större, det skriver Östran om idag på ledarsidan. Nästan alla samhällsproblem förekommer mer i länder med stora inkomstskillnader.
Skillnaderna är tydliga. Rika länder med stora inkomstklyftor har betydligt större bekymmer med spädbarnsdödlighet, våld, mental ohälsa, alkohol- och drogmissbruk, fetma och hiv än vad rika samhällen med jämförelsevis små inkomstskillnader har. Samma samband finns när det gäller förväntad levnadstid, brottslighet och medmänsklig tillit.
Ändå är skillnaden mellan fattiga och rika den största på 30 år i Sverige och den ekonomiska eliten drar ifrån. Klyftorna ökar dessutom över hela världen. Allt detta i spåren av nyliberalismens och högerns framgångar.

Och eftersom det är kvinnorna som framförallt får dras med de konsekvenser som högerns framgångar alltså leder till, så är det inte svårt att förstå att de är mer vänster än män.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Ida får konkurrens, Anders_S skriver Demonstrera mot massövervakning – det s.k. Stockholmsprogrammet, kimmuller skriver Speak softly and carry a big stick – autonomi och militans, Jinge skriver Svinpandemin gör framsteg?, Kristoffer Ejnermark skriver Försäkringskassans jakt på svaga; ett tecken på borgerlighetens förhårdning?

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , ,

2 kommentarer:

Mr X sa...

Kaj,

Det är inte alltid så enkelt som du tror. Hiv-epidemin t.ex beror inte på ojämlikhet även om det är värre att få Hiv i ett ojämlikt land. Det är andra faktorer som är viktiga, som t.ex de sexualvanor som folk har i ett land och hur narkotikasituationen ser ut.

Titta på följande föredrag och få en liten aha-upplevelse:

http://www.ted.com/talks/lang/eng/hans_rosling_the_truth_about_hiv.html

Kaj Raving sa...

Mr X: Ingen påstår att hiv-epedimier beror på ojämlikheten, men utan att ha läst boken så vågar jag påstå att såväl sexualvanor i form av användning av skydd osv som droganvändning fluktuerar utifrån hur jämlikt landet är vilket således även HIV-spridningen bör göra.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...