01 juli 2009

Fuskjakt dyrbart fiasko

För ett år sedan inledde regeringen ett nytt steg i jakten på bidragsfuskare när man begärde att föräldrar som är hemma för vård av barn måste skaffa ett intyg från skola eller dagis som intygar att barnet varit borta.

Nu talar mycket för att det är ett dyrbart fiasko som regeringen har skapat. Regeringen motiverade införandet av lagen med att vab-fusket låg på 22,5%, något som redan då motsades av försäkringskassans egna uppgifter. Antalet vab-dagar har inte heller minskat något, utan snarare ökat något.

Så förutom att lagen redan skapat merarbete för personalen och ökat besvär för föräldrarna så har regeringens beräkningar med en besparing på upp till 650 miljoner fallit pladask och i stället visat sig bli en ökad kostnad på 50 miljoner!

Sammanfattningsvis så har Alliansen lyckats skapa ett besvärligt system som föräldrar och personal tycker illa om, som skapar mer arbete för en ofta redan underbemannad personalstyrka och som dessutom har ökat kostnaderna utan att skapa några påvisbara positiva effekter.

Man måste verkligen vara stolta i Rosenbad (Almedalen) nu!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bloggat: Politik och poesi, I Tobias lilla värld

Media: Aftonbladet, Allt om barn

Från Konfliktportalen.se: acidtrunk skriver Quote: The Profit Bay, 1915 skriver The Pirate Bay är hycklare #2, Anders_S skriver Åtal för attack mot Sverigedemokrat, cappuccinosocialist skriver Myten om kostnaden, Jinge skriver Ordförandelandet får svininfluensan

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , ,

2 kommentarer:

Gunnar Axén sa...

Det var Institutet för Arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, som i en studie kommit fram till att 22,5% av utbetalningarna av tillfällig föräldrapenning var felaktiga. Försäkringskassan kom i en egen studie fram till en annan, lägre, siffra. Undersökningsmetoderna skiljde sig dock åt. I Försäkringskassans studie så informerades föräldrarna i förväg om att de skulle granskas, vilket kan tänkas leda till en lägre siffra.

Vad gäller påståendet om att antalet utnyttjade VAB-dagar inte skulle ha minskat, utan snarare ökat, så är det felaktigt och verkar det härröra från en artikel som jag kommenterat på min blogg: http://gunnaraxen.blogspot.com/2009/06/annu-ett-exempel-pa-dalig-journalistik.html

Enligt min enkla uppfattning så är det viktigt att slå vakt om en generell välfärd och ska förtroendet/stödet för denna linje bevaras så krävs det att vi tillser att ersättningar går till de som har rätt till dem och inte ner i fickorna på personer som inte drar sig för att stjäla från våra gemensamma trygghetssystem.

Kaj Raving sa...

Försäkringskassans stickprovskontroll visade på 1,6% felaktiga (obs, inte samma sak som fusk) utbetalningar enl. Aftonbladet. Det är en ganska slående skillnad mot 22,5%, även för ett osäkert resultat.

Eftersom du inte anger några källor för dina siffror så är det svårt att värdera dem gentemot de siffror som Allt om barn anger.

Men med tanke på att det är en skillnad på många många tusen arbetslösa mellan perioderna så vore allt annat än en dramatisk minskning bara pga det mycket märkligt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...