14 juli 2009

Förbjud djur på cirkus

Bolivia framstår något oväntat som ett föregångsland inom djurrättsområdet, åtminstone inom ett område.Detta efter att president Evo Morales satt sin signatur på en lag som förbjuder allt användande av djur på cirkusar, oavsett om dessa är tama eller vilda.
The new law bans the use of wild and domestic animals in circuses in the Bolivia, as their conditions and confinement it is considered an act of cruelty.
I Sverige är det förbjudet att ha vilda djur på cirkusen, men domesticerade arter, som elefanter (!), går det bra att tvinga till onaturliga rörelser i en stressande miljö mellan det ständiga fraktandet runt på vägarna. Allt detta enbart för att roa oss människor.

Lagen säger att djur ska behandlas på ett sätt så att de inte far illa och som tillåter att de kan bete sig naturligt, men att hävda att detta är möjligt på en cirkus blir snarast löjligt. Sverige har tidigare varit ett föregångsland när det gäller djurskydd. Den nuvarande regeringen har dock gjort vad man kan för att riva upp det goda ryktet, bland annat genom att riva upp förbudet mot pälsfarmning och genom att lägga ner djurskyddsmyndigheten

Så när nu regeringen ser över djurskyddslagen, så är det definitivt dags att Sverige åter försöker vinna tillbaka ledartröjan på djurskyddsområdet genom att följa Bolivias exempel och införa totalförbud för djur på cirkus.

Tidigare:Cirkusen kommer till stan!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Ida får konkurrens, Anders_S skriver Demonstrera mot massövervakning – det s.k. Stockholmsprogrammet, kimmuller skriver Speak softly and carry a big stick – autonomi och militans, Jinge skriver Svinpandemin gör framsteg?, Kristoffer Ejnermark skriver Försäkringskassans jakt på svaga; ett tecken på borgerlighetens förhårdning?

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...