04 juni 2009

(V)i kräver garantier för strejkrätten

EU är en i grunden marknadsfundamentalistisk institution, som när det gäller konsekvent sätter marknadens intressen före de mänskliga.

Genom en rad domar, exempelvis Lavaldomen, har EU:s domstol inskränk de fackliga rättigheterna, vilket visar att man inom EU inte har någon som helst respekt för den svenska modellen. I stället så öppnar man för social dumpning över hela den svenska arbetsmarknaden när facken hindras från att genom kollektivavtal försvara de svenska lönerna och arbetsvillkoren och där företagen får hantera utländsk arbetskraft som en tredje klassens arbetare med sämre villkor och löner.

När regler som gäller för svenska företag inte behöver följas av utländska företag, så löper företag där man har svenska förhållanden, svenska löner, arbetstider, semestrar osv. stor risk att konkurreras ut när företag med långt lägre löner och mycket sämre arbetsförhållanden kan dumpa priserna, något som facket nu enligt EU inte har rätt att agera mot.

Att den svenska modellen inte skulle tillåtas stå kvar orörd inom EU var något som nej-sidan varnade för inför EU-omröstningen. Ja-sidan å sin sida lovade att kollektivavtalen skulle fortsätta vara en svensk angelägenhet. Vi ser nu vad det löftet var värt när arbetarens rättigheter som sätts på undantag till förmån för kapitalets fria marknad.

Vänsterpartiet kommer aldrig att acceptera att marknaden vinstintressen ska gå före rätten till trygga arbetsvillkor och rimliga löner. Vi kräver därför att riktiga garantier för strejkrätten och rätten för svenska fackförbund att kräva kollektivavtal också av företag från andra EU-länder skrivs in i EU:s grundlag. Endast fullständiga och riktiga garantier för att stärka arbetarnas rättigheter duger för oss.

Kaj Raving
Ordf. vänsterpartiet Nybro

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: cappuccinosocialist skriver Späckat schema, Björn Nilsson skriver Lagerarbetare i kamp - även på nätet, Anders_S skriver Upphovsrätt - varken samhällsfara eller nödvändighet, Jinge skriver Mycket snack och liten verkstad?, acidtrunk skriver 20 års minnet av det kommunistiska upproret

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, du kanske uppriktigt inte vill acceptera den en gång av USA framkommenderade eurounionens krav på grundligt exploaterade, rättslösa jobbare.

Men efter att ha suttit en tid i Vita Husets europeiska annex i Bryssel och samlat på dig många miljoner ur fickan på alla de som ska exploateras, är risken stor att du ändå accepterar - dels allt som inte drabbar dig personligen - dels allt som kommer ifrån de som såg till att du blev så rik...

Kaj Raving sa...

Kan det möjligen ses som en relevant invändning att jag inte över huvud taget kandiderar till parlamentet?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...