13 juni 2009

(V)i förespråkar närhetens och småskalighetens betydelse

Mat är en väsentlig del av vår vardag och vad vi äter har en stor inverkan på vårt välbefinnande. Därför är det viktigt att maten som tillagas inom kommunens verksamhet håller en hög kvalitet åt våra barn och gamla. Den förra politiska majoriteten i Nybro, ledd av socialdemokrater och centerpartister, beslutade att centralisera kommunens matlagning. Däremot så hade man inte det politiska modet att ta det nödvändiga påföljande beslutet att lägga ner småköken när man centraliserade matlagning.

Vänsterpartiet i Nybro menar att bra råvaror är en grundförutsättning för bra mat men att även närheten är viktig. Ingenting är så välgörande för aptiten som att känna doften när maten tillagas. Därför har vi förespråkat att maten ska tillagas på plats, i förskolor och på särskilda boenden, och inte i ett centralkök för att sedan transporteras runt i kommunen.

Tyvärr så har vi haft majoriteten i fullmäktige emot oss när vi förespråkat närhetens och småskalighetens betydelse. Centerpartiet och socialdemokraterna med flera har i stället sett till att vi fått den storskaliga centralisering av matlagningen som så många tycker har lett till en försämring. Konsekvenserna från deras tidigare politiska feghet slår nu tillbaka. Den nya organisationen har förutom en försämring inneburit ökad ineffektivitet och ökade kostnader för verksamheten.

Samtidigt så ökar halvfabrikaten och transporterna av maten. Resultatet är att få barn kan känna dofterna av när maten tillagas och många av våra gamla har nu endast vad som närmast kan liknas vid micro-mat att se fram emot vid måltiden.

Vi måste vända den här utvecklingen och vi kan börja med råvarorna! I stället för halvfabrikat vill vi se att man börjar använda närproducerade, gärna kravmärkta, råvaror i så hög grad som möjligt och låter personalen använda sig av den matlagningskunskap man faktiskt besitter.

Priset på råvarorna kanske blir lite högre, men i gengäld så slipper man en mängd led som lägger på sin vinst, liksom en mängd transporter, vilket sparar både pengar och miljö, så i slutänden blir det säkert inte dyrare ändå.

Dessutom; är inte våra barn och gamla värda riktigt bra mat?

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

Media: Sydnytt, Barometern

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Meningslös retorik från Göteborgspolitiker om brott, Björn Nilsson skriver Brott lönar sig inte …, kimmuller skriver Rikspolisstyrelsen kommenterar mitt inlägg om Reclaimet, cappuccinosocialist skriver Demokratisering, Bo Myre skriver Never Trust A COP! (Eng / Sve), Jinge skriver Res med Google Earth

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...