18 juni 2009

Strejken över - kampen fortsätter!

Strejken på Systembolagets dotterbolag Lagena tycks vara över och arbetarna som strejkat i fyra dagar avblåser strejken ikväll eftersom arbetsdomstolen AD beordrar dem till det. På måndag återgår man så till arbetet igen. Lagena-arbetarna har redan gjort en så stor insats som man kan begära av någon och det räcker med att de antagligen döms till böter, de behöver inte riskera att förlora sina arbeten på grund av strejken. Hjälp dem nu med böterna genom att sätta in ett bidrag på plusgironr. 134456-3. All heder åt Lagenas arbetare!


Nu får kampen i stället fortsätta på annat sätt - för den är långt ifrån över. För oavsett hur det egentligen går i jordbro så så har man åtminstone lyckats med att lyfta upp frågan om vilka anställningsformer vi vill se på arbetsmarknaden till ytan, en oerhört viktig fråga för hela arbetarrörelsen.
Det började med en dom i Arbetsdomstolen i mars. Domen gäller ett av Saabs lager. Där fick alla anställda sparken och ersattes med personal från bemanningsföretag. De uppsagda hade inte företräde till jobben i bemanningsföretagen.
Arbetsdomstolen slog fast att återanställningsrätten enbart gällde anställning direkt på Saab.
Efter den domen har det blivit allt vanligare att arbetsgivare säger upp sina egna anställda och ersätter dem med folk från bemanningsföretag – eller hotar att göra det. Och det kan inte facket göra något åt.
Så här säger en av de strejkande, Jesscia Moya, till LO-tidningen om vad strejken lett fram till:
– Vår kamp har satt i gång en debatt om vår rätt som arbetare. Det ska inte vara tillåtet att byta ut oss mot inhyrda.
Den debatten måste vi nu se till att fortsätta, för frågan kommer att bli alltmer aktuell framöver som den här artikeln i LO-tidningen visar. Bemanningsföretagen ser fram emot ljusa tider framöver... kombinera det sedan med att många företag säger upp fler än vad som är nödvändigt så är det är svårt att inte se sambandet.Stöddemonstrationer och flygbladsutdelning har ägt rum på många håll i landet under de dagar som strejken varat. Så också i Nybro igår och i Emmaboda idag där Micke och jag arrangerade flygbladsutdelning utanför Systembolagen med stor framgång och gensvaret bland de människor jag har pratat med har varit mycket bra. Vänsterpartierna i Nybro och Emmaboda har också antagit ett gemensamt stöduttalande.


Som sagt, kampen är inte över ännu, den har bara börjat. Solidaritet med Lagenas arbetare!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Media: Aftonbladet, SvD, Nyhetskanalen.se,

Från Konfliktportalen.se: cappuccinosocialist skriver Strejken avblåst – kampen fortsätter!, Anders_S skriver EU-ordförandeskapet och protester, jesper skriver Stejkande på Lagena tvingas tillbaka till arbetet, kimmuller skriver Att spruta över tv-skärmen, Jinge skriver Farlig situation i Iran

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

1 kommentar:

Erik Rune sa...

Det finns ingen misslyckad strejk. Alla strejker är segrar på ena eller andra sättet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...