09 juni 2009

Nytt bottennapp av Politikerbloggen

Politikerbloggen lyckas med ett nytt bottennapp när man blåser upp att "Lars Ohly ifrågasätts av partikamraterna" efter det katastrofala resultatet i EU-parlamentsvalet. I själva verket så visar det sig att det handlar om att 30 personer av 1300 tillfrågade riktar kritik mot Lasse. Det motsvarar strax över 2% som efter ett katastrofval kräver partiledarens avgång - i en uppenbarligen anonym undersökning.

2%! Jag misstänker att vilken partiledare som helst skulle jubla över en sådan låg siffra vilken dag som helst under året, för att inte tala om dagarna efter ett katastrofval! Men det hindrar givetvis inte att det vanliga borgardrevet; DN, Expressen och tv4 från att göra stor sak av det hela. Men det är klart , åtminstone Expressen har ju vana av att skapa patetiska nyheter som inte existerar egentligen.

Valet är en katastrof, därom råder det knappast något tvivel, men att kräva att Lasse skulle ta ansvaret för det är inte annat än patetiskt. Han har gjort en skitbra valrörelse i de delar jag har sett, men hans insats var knappast avgörande för valet och det ska den fanimig inte vara heller.

Vi är, eller borde åtminstone vara, ett folkrörelseparti och ett folkrörelseparti kan fan inte hänga upp en valutgång på en eller ett par personer. Valutgången hänger i stället på oss alla som befinner oss ute i "verkligheten"! Det är vi som har misslyckats med att förklara varför man bör rösta och varför just Vänsterpartiet är det bästa alternativet. Det är vårt arbete på gator och vid fikabord som i slutänden verkligen betyder något.

Vad Lasse eller Eva-Britt eller något annat "högdjur" säger eller gör kan möjligen spela roll på marginalen... men mer än en halvering, då handlar det fan inte om "på marginalen", utan om att vi där ute har misslyckats med basarbetet, även om vi är många som slitit så in i h-e med att försöka att lägga en bra grund.

Tyvärr, vad värre är, så är verkligheten att man i många fall helt enkelt har låtit bli att ens försöka, utan man har mest suttit på arslet. Antingen för att man helt enkelt inte tyckt att valet varit så viktigt, eller kanske för att man blivit så j-a bekväm att man inte vill slita i en valrörelse. Oavsett vilket så kan det förstås vara bekvämt att kunna skylla på någon annan när det sedan går åt skogen och det är klart att borgarmedia gärna nappar på det.

Givetvis måste en grundlig valanalys genomföras, strategiska val genomlysas osv osv, men att leta en eller några syndabockar är att göra det alldeles för lätt för sig och leder knappast fram till någon riktig förändring. Och en förändring är uppenbarligen nödvändig, men finns inte engagemanget så är frågan om det finns något man kan göra...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver FI och AI måltavla för högerextrema, MJE skriver Vår glömska skymmer blommorna., Björn Nilsson skriver Sista gången jag tjatar om lärdomar av EU-valet hoppas jag, salkavalka skriver ROMANTIKEN, kvinnopolitisktforum skriver Kvinnors osynliggjorda arbetsskador, cappuccinosocialist skriver I don’t wanna fade away…

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

4 kommentarer:

Mattias Enroth sa...

Nja. Nu var det ju 300 som faktiskt hade svarat. Det rätta svaret är alltså 10 %. Hade det enbart varit 2 % som inte haft förtroende efter så dåliga val och att vi organisatoriskt går kräftgång, då hade jag varit mörkrädd. Då kan vi prata om riktig kris - Det kan inte finnas ett parti där 98 % helt och hållet har förtroende för sin ledare. Det är väl bara i diktaturer som sådana siffror är möjliga. =)

Jag personligen tycker det vore mer intressant att få veta vad övriga 90 % sagt. Är det strutsbeteendet som går igen, att kritisera är att skada partiet? Jisses, man kan väl ha lågt förtroende för sin partiledare utan att för den delen behöva missa att se sin egen roll till hur det har gått?

1. Vänsterpartiet är inget folkrörelseparti. Ju snabbare vi inser detta, och utgår från det i vårat arbete - ju större är chansen att vi någon gång kan bli det. Vi kommer tvingas till att köra på kända personer i det korta loppet, för att på så vis kunna skapa ett större intresse för parti. Tragiskt, men det kanske är det enda alternativ vi har just nu.

2. Skuld skall ges de centrala delarna av partiet(och även till distrikt) Man kan inte bedriva gräsrotsarbete när man inte har något att jobba med. Vad ville Vänsterpartiet i MEP-valet? Det har delats ut ca 2-2500 tidningar från min hand, ca 60 tim kan jag nog lagt på rent gräsrots-valarbete(är nog minst antal tim jag lagt på ett val), och jag har fortfarande ingen aning om vad vi egentligen ville. Valaffischerna, ja jisses...

Jag kan inte se att det är ett dugg patetiskt att kritisera en ordf/ledning som så uppenbart inte kan se till att det organisatoriska sköts på ett fungerande vis - Det är ju A och O att det sköts för att vi skall ha någon som helst chans!
- Vi har dessutom haft en informationstab på 9(!) personer. Vad har dessa gjort?
- Vad har PS haft för tankegångar kring sina egna eller andras arbete. Det skall visas vems roll om vad som skulle ha gjorts, vilka som beslutat om vad och varför. Troligtvis kommer inget av det bli av(kan ju hoppas)
- Vi får inte glömma att valutvärderingen efter förra valet(som faktiskt var en bra sådan, det jag kommer ihåg): den kastades på sophögen och gjordes av ledningen närmast oåtkomlig(vet du vad som skrevs i den utvärderingen?). Det säger ju ganska mycket om hur många där uppe faktiskt vill arbeta.

Jag kan dra upp massa andra saker, om du vill höra? Det är ju egentligen alla ex. vi måste diskutera och ansvaret kring det.

Som du även säger. Det handlar om att medlemmarna måste vara aktiva, och är dem aktiva så kommer även fler ifrågasättanden. Men samtidigt är det svårt att få folk engagerade när ett parti inte fungerar, och ibland kan det faktiskt vara i en partilednings intresse att medlemmar inte skall engagera sig, och därmed slipper en ledning att ifrågasättas.

Ja, vad ska vi medlemmar nu göra? Vad säger du?

Kamratliga hälsningar/Mattias Enroth, vp:are i Sthlm

Kaj Raving sa...

Hej Mattias. Till att börja med: kritik och ifrågasättande är något som ständigt bör finnas, särskilt i en folkrörelse. Ledning, arbetsmetoder osv och inte minst det egna arbetet bör ständigt utsättas för granskning.
Att däremot leta syndabockar är bara ett, jag vidhåller, patetiskt, sätt att slå ifrån sig det egna ansvaret. Och dessutom ett sätt som garanterat inte leder framåt.

Med det avklarat så... 10%, jo utav de som bekymrat sig om att svara. Ska man vara petig så är väl iofs svarsfrekvensen så låg att det statistiska värdet är bra nära noll i vilket fall. Men nu var väl den undersökningen mest en tändsticka till en redan väldigt avkortad lunta där jag blivit så fruktansvärt trött på att det är så många som hela tiden väntar på att någon annan ska göra något.
Jag är fackligt engagerad också, och det är likadant där. Förbundet gör si, förbundet gör inte det och inte avdelningen heller osv osv. Nähä, men vad gör du själv då, sitter och väntar medan ingenting händer?
"Nu har jag suttit här och glott på väggen i flera timmar utan nåt att göra - latoxarna på avdelningen gör fan ingenting vettigt!"

1 Vi måste bli ett folkrörelseparti igen, vi kan aldrig tävla med de andra partierna på deras planhalva med dyra annonskampanjer osv. Kända namn, visst, det kan nog vara bra, men erfarenheterna visar ju att det riskerar att leda till att vi får ett ballong-parti utan egentlig substans och risken är snarare att man ersätter mycket av bas-engagemanget med profiler - ”det går ju så bra ändå, så vi kan luta oss tillbaka lite”.

2 Valmaterialet måste givetvis utvärderas det också, liksom det strategiska valet av frågor att fokusera på. Men ärligt talat, vad har du då gjort själv om du var så missnöjd med materialet? Använt dig av det? eller ännu värre verkar det som, använt det i mindre utsträckning än du skulle gjort annars. Det om något är väl ett tecken på att det är alltför många som hela tiden förväntar sig att bli matade uppifrån i stället för att ta tag i saker själva. Jag menar att vi inte kan vara så beroende av vad ledningen säger och gör. Idag kan ju i princip vem som helst trycka upp hyfsade flygblad eller liknande… så passar inte materialet så fixa eget som passar bättre i distriktet eller klubben i stället (och tala givetvis om varför materialet inte funkade), svårare än så är det inte .
Att låta bli att göra något alls är bara att välja det allra sämsta alternativet!

Äkta engagemang kan inte födas uppifrån (däremot kan det dödas uppifrån), det kräver att vi som finns ute bland människor i vardagen ser till att synas och höras och visar engagemang, inte bara under valkampanjer, utan hela tiden, just i vardagen, därför att basengagemang kan föda nytt engagemang. Och med engagemang kommer också, som du skriver, ifrågasättanden och ett ökat engagemang i hela rörelsen.
Andra partier kan kanske bygga sin organisation uppifrån och ner, men inte vi. Vi måste bygga en stabil bas och där är det du och jag, inte ledningen som har det stora ansvaret.

Så, vad ska vi medlemmar göra? Jo, alla medlemmar, uppifrån och ner och tillbaks igen måste rannsaka sig själva. Har man gjort sitt bästa så har man, har man det inte så måste man ju fråga sig varför och se till att söka svaret hos sig själv och inte hos någon annan. När man har funnit det svaret och rannsakat sig själv, ja då kan man börja se till andra orsaker som ligger utanför ens egen möjlighet till påverkan. Det är det vi måste göra.

Kamratliga/Kaj

Mattias Enroth sa...

Halloj

Jag kan säga så här - Jag(och min förening - Birka Vasa) har rätt att kasta första stenen, så långt kan jag sträcka mig. Vi har en partiledning som just nu inte alls bryr sig om vad du som medlem säger, du har även en massa representanter som skiter i beslut gång på gång(allt från riksdagsledamöter/ds-ledamöter, osv). Du som medlem försöker påverka on mass, men du får inget gehör och du bekämpas för att du påpekar felaktigheterna. Sån är verkligheten i dagens parti.

Det enda man nu kan göra det är att just försöka skapa en diskussion i partiet, bland medlemmarna om hur ska agera mot en sådant här styre. Det är inte lätt när du inte sitter på några resurser som medlem. Vad mer anser du att man skall göra i en sådan här situation?

Från partiets ledning gör man det mesta för att skapa uppgivenhet hos kämpande medlemmar. Då är en ledning det största problemet. Skall man inte göra något åt detta? Skall man inte bry sig om det, och bara gå vidare? Ja, det är ju det som händer! Folk ger upp och hoppar av och vi får färre och färre röster för varje ytterligare val som kommer.

Kamratliga hälsningar/Mattias

Kaj Raving sa...

Hej igen Mattias.

Jag kan bara säga att jag inte alls känner igen den verklighet som ni uppenbarligen upplever däruppe. Men å andra sidan så bekymrar vi här i Nybro oss inte heller så väldigt mycket om vad man sysslar med i Stockholm (= ledningen mm). Förbundet centralt är en servicecentral för material, information mm som vi använder oss av vid behov och så tycker jag att det ska vara också.
I övrigt så sköter vi oss själva och bedriver vår verksamhet utifrån våra förutsättningar, och det med en viss framgång skulle jag vilja påstå. Vi är aktiva och engagerade och håller en hög profil trots att vi är ett litet parti som dessutom samarbetar med sossarna i kommunen. Och det har gett resultat! Vi ökar stadigt i medlemsantal och får även i övrigt positiv respons och i EU-valet så var vi bland de kommuner som fick allra bäst (minst dåligt) resultat i förhållande till förra valet. Vi var aktivast i kampanjarbetet i länet och fick också bäst resultat i länet osv.

Även om man inte kan dra för stora växlar på en enskild kommun så kan jag inte se det på annat sätt än att ett aktivt basarbete faktiskt lönar sig. Vi har definitivt inga stora resurser här nere, men det får man kompensera med ett j-a slit på gator och torg i stället.

För förändring kommer underifrån, det det är ju själva den ideologiska grundstenen inom socialismen. Så skit i vad ledningen gör, så länge de inte dabbar sig alltför mycket. De kan fungera bra som publikmagnet om man ska göra något särskilt, men annars har de inte så mycket med den lokala nivån att göra. Fundera i stället på vad du/ni kan göra lokalt utifrån era förutsättningar, och tro mig, man kan göra en hel del! Det är ni som kan skapa engagemang och framtidstro.

Kamratliga/ Kaj

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...