03 juni 2009

Lena Ek (C) utan koll

Centerpartiets EU-parlamentariker Lena Ek visar i P1 morgon att hon har noll koll på Lavaldomen och arbeträtten inom EU.
- Det är mycket allvarligt med så svaga kunskaper hos en svensk europaparlamentariker som förväntas försvara svenska löntagarintressen i Bryssel.
Det säger Ingemar Hamskär, TCOs chefsjurist apropå att Lena tvärsäkert påstår att svenska fackförbund trots Lavaldomen kan kräva villkor, som olycksfallsförsäkringar.

Detta trots att detta ligger utanför den så kallade hårda kärnan av villkor som är tillåtna att kräva. Den hårda kärnan består av ett antal områden som räknas upp i direktivet, exempelvis lön, arbetstid, semester mm. Eftersom olycksfallsförsäkringar inte räknas upp så kan dessa inte krävas. Ingemar konstaterar att Lena "antingen inte läst eller förstått domen".
- Domen innebär en klar begränsning av vad svenska fackföreningar kan kräva utifrån det gällande rättsläget. Det ska handla om en tydlig och klar minimilön samt minimivillkor i övrigt som ryms inom den s k hårda kärnan i direktivet bestående av uppräknade områden som arbetstid, semester m m. Olycksfallförsäkringar räknas inte upp i ”kärnan” och kan därför inte krävas.
Men centern har ju en tradition av att sträva efter en dumpning av villkoren på arbetsmarknaden, så det ligger ju nära till hands att tro att det inte så mycket handlar om okunskap, som om att Lena faktiskt är nöjd med utfallet. Men eftersom den svenska arbetsrätten är populär och eftersom de flesta tycker att den svenska arbetsmarknaden är en svensk angelägenhet som EU inte ska lägga sig i så försöker hon helt enkelt blanda bort korten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Haninge skriver Ibland blir man glad, Anders_S skriver Oerhört ointressanta sommarpratare, cappuccinosocialist skriver Skicka inte Schyman någonstans, Jinge skriver Mer – Zlatan Ibrahimovic, totalavloning skriver Total avlöning 3/6/09 Sista skottet i den sista nacken., Björn Nilsson skriver Sverige - trängre, farligare?

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...