02 juni 2009

Köttindustrin främsta hotet mot miljön!

FN:s klimatpanel har konstaterar att köttindustrin är ett av de allra främsta hoten mot vår miljö. Inte mindre än 18 procent av världens utsläpp av växthusgaser kommer från den globala boskapsuppfödningen och animalieproduktionen, vilket ger större skador på klimatet än vad bil-, flyg- och båttransporterna gör tillsammans. Utöver detta tillkommer andra konsekvenser som vattenbrist och skogsskövling.

Vänsterpartiet har varit ledande i att lyfta upp köttindustrins påverkan på miljön på EU:s dagordning. Vänsterpartiets parlamentariker Jens Holm lyckades till och med få EU:s klimatutskott att anta en resolution där man slår fast att köttkonsumtionen är en av de största klimatbovarna. Resolutionen innehöll också som en konsekvens av detta ett krav om att EU skulle arbeta för en minskad köttkonsumtion. Ett förslag som sedan tyvärr röstades ner i EU-parlamentet.

Sverige borde vara drivande under ordförandeskapet i höst för att visa att vi tar miljöhotet på allvar. Tyvärr så visade borgarna redan i EU-parlamentet att man inte tar miljöfrågorna på allvar, genom att nästan mangrant rösta mot utskottets krav.

EU har mål för att minska transporterna och för energieffektivisering men inget för ett miljöhot som är ännu större än dessa. Vänsterpartiet kräver därför att EU tar miljöhotet på allvar och inför ett mål om att minska köttkonsumtionen inom EU med 25% till 2020 i stället för att som idag gynna köttindustrin genom enorma subventioner.

Vi känner till problemet, nu måste vi ta tag i lösningen!

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

Tidigare i samma ämne: Ta miljöhotet på allvar - minska köttkonsumtionen!, Köttfri dag, något för EU att uppmuntra, Positivt från EU, Matens påverkan på miljön! m.fl.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Nazisternas mordbränder fortsätter, Jinge skriver Piratpartiet ska vara glada åt SVT:s beslut, Krastavac skriver Chefer förstår ingenting, Kristoffer Ejnermark skriver Andreas Malm kritiserar Omars intellektuella haveri, kangas skriver Liten EU-skola del 3 av 3 (2009), andread0ria skriver Den danska modellen: Blekingegadeligan

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...