27 juni 2009

Kapitalisternas framstötar kräver motstånd!

Det är uppenbart att det är kapitalisternas tid just nu. Efter IF Metalls krisavtal så har företag efter företag ställt klubbar och anställda inför omöjliga utpressningssituationer som tvingat dem att gå med på ett krisavtal vare sig det behövs eller inte. Resultatet är givetvis att fackets ställning försvagas och att positionen i framtida förhandlingar kraftigt har försvagats. Man har börjat backa och kapitalisterna är givetvis inte sena att utnyttja situationen.

På Älvsbyhus tar vd:n Donald Johansson i samma anda till utpressning för att bli av med obekväma anställda, bland annat ordföranden och tillika skyddsombudet i klubben, Johan Rangedal. För att vd:n inte ska lägga ner fabriken så har nu fyra anställda tvingats sluta på företaget. Och tyvärr så är det inte ett isolerat fall, utan något som breder ut sig, att företagen struntar fullständigt i LAS och kräver att få göra sig av med folk efter eget godtycke. Man vill ha tillbaka den tid då arbetaren stod med mössan i hand och väntade och hoppades på att brukspatron i bästa fall skulle ge just honom arbete så att han åtminstone klarade även denna dag.

Givetvis så krävs nu motstånd mot kapitalisternas framstötar. Ett ljus i mörkret är i alla fall att striden på Lagena tycks ha haft någon effekt även på betongfacken. Fackförbunden har nu förstått allvaret i att inhyrda anställda används för att sätta LAS ur spel. John Haataja, avtalssekreterare hos Handels har sett att det är ett ökande problem.
– Det är helt klart en uppåtgående trend.
Frågan om inhyrd personal har nu på allvar aktualiserats och kommit upp på dagordningen. Därför kommer kommer reglerna kring inhyrning att bli ett viktigt krav i den kommande avtalsrörelsen.

Och visst måste hålen i LAS täppas till, men det vi ser nu har inte så mycket med lagtekniska detaljer eller kollektivavtalens formuleringar att göra. Det vi ser nu är bara yttringar av att kapitalisterna med krisen och regeringen i ryggen nu har bytt sin långvariga lågintensiva opinionsbildande offensiv mot en öppet aggressiv klasskamp för att försvaga facken och trycka tillbaka arbetarklassen.

Därför är kampen nu principiellt viktig och därför måste nu de fackliga kampen fortsätta och intensifieras. Man får inte heller vara rädd för att hitta nya metoder, något som givetvis främst gäller betongfacken. Det är nya tider nu... kapitalisterna använder sig av nya aggressiva kampmetoder som bryter mot vad allt vad "god sed" säger och gör vad de kan för att visa sin maktposition... då kan inte vi bli sittande på våra häckar och vara nöjda med att spela spelet efter en regelbok som ingen annan använder.

Några fler sådana här segrar så kan vi skrota både FML (Förtroendemannalagen) och LAS för gott!

Upp till kamp!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bloggat: Vänsterpolitik, Domljuger, Internationalens ledarblogg, Lukas Löfling,

Från Konfliktportalen.se: kamratwot skriver När Nisse från Manpower skakade om den svenska arbetsmarknaden, salkavalka skriver GUD FINNS INTE, Björn Nilsson skriver Mattips i sommarvärmen, Fredrik Jönsson skriver Statskuppförsök i Honduras, andread0ria skriver Skilj på privat och politiskt i religionsdebatten, cappuccinosocialist skriver Det humanistiska korståget

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Unions are a socialist invensions to hider the workings of capitalism. Why do you think Sweden is a poor country and the currency is not worth anything? Its cause of Socialism. We have a huge problem with our Marxist president Obama in the united states and he must be stopped before he wrecks the economy completely. Unions have no place in sweden and no place in the united states. Let capitalism work and the country will thrive.
Impose regulations and you will kill the eceonomy and country.

Kaj Raving sa...

Capitalism is an ideology which only establishes the rich and powerful people’s rights to use those poorer and less oppurtunate. Let capitalism work and the rich will thrive - on expense of others. In means of that, Obama is a slightly more humane capitalist and nothing else.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...