16 juni 2009

Billig sprit "2000-talets största socialpolitiska katastrof"!

Det finska experimentet med att sänka skatten på sprit har inneburit en total katastrof och nu höjer man återigen spritskatten rejält.

Det var för att stänga till de införselkranar som öppnades för fullt vid EU-inträdet som den finska regeringen vid Estlands inträde i EU beslutade att ge sig på det misslyckade experimentet att sänka spriten på starksprit med 44%.

Det hela resulterade i ett fyllseslag utan dess like, med över 300 fler döda under första året!

Sedan sänkningen infördes har sedan alkoholkonsumtionen ökat med 10% vilket givetvis ger enorma kostnader för samhället i form av sjukvård, polisinsatser, mm. Men det kostar också i form av ökade kostnader för företagen. I Sverige står redan idag alkoholmissbruket för 2,5% av företagens totala lönekostnad.

De största kostnaderna handlar ändå om om de personliga ödena. Ökad misshandel, både på gator och i hemmen, mer rattfylleri, för att inte tala de ytterligare barn som tvingas leva med en (eller två) alkoholiserad förälder. Allt detta är konsekvenser av en ökad alkoholkonsumtion.

Ökad tillgänglighet som ska mötas med sänkt alkoholskatt... känns argumenten igen? Det är alltså ovanstående konsekvenser som neoliberalerna i själva verket romantiserar när man "värnar" individens rätt att själv bestämma över sin alkoholkonsumtion. Detta har nu Finland fått erfara i en mycket dyrköpt läxa.

Frågan är hur lång tid det nu tar att vända den katastrofala utvecklingen igen. Den finländska regeringen räknar själv med en minskning av alkoholkonsumtionen med ett par procent, ökad införsel är då inräknad. Därför behöver man, för att verkligen kunna göra något åt problemet, också sänka införselkvoterna. Även här i Sverige måste vi sänka införselkvoterna, för även om konsumtionen inte ökar här så ligger den på historiskt höga nivåer.
Hur mycket alkohol vi konsumerar beror framför allt på två saker: priset och tillgängligheten. Ju lägre pris alkoholen har desto större är konsumtionen, och ju lättare vi kan få tag på alkohol desto mer dricker vi.
Alkohol är den vanligaste drogen i Sverige liksom en av de farligaste och avgörande för hur hög konsumtionen vi har är hur dyrt det är och hur lätt det är att få tag i. Kanske kan neoliberalerna nu med den insikten förstå att fri alkoholinförsel och sänkt alkoholskatt inte är någon bra idé, utan i själva verket riktigt usel, och att ett slopat alkoholmonopol är ett om möjligt ännu dummare förslag... även om jag tvivlar...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Media: Svt, DN,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Koenigsegg organiserar om, Krastavac skriver Kom igen Lagena! Vad skulle de annars göra?, H Palm skriver Solidaritet med de strejkande på Lagena., jesper skriver Strejken fortsätter och aktionerna lika så…, Kristoffer Ejnermark skriver Fjodor Dostojevskij – Idioten, avantivideo skriver Stöd till de strejkande arbetarna på Lagena 15 juni i Malmö (2009)

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Nyliberaler är över huvud taget inte intresserade av konsekvenser. För dom är den enda frågan den som min lillasyster ställde i indignerad ton när hon i fyraårsåldern hindrades att slå sönder balkongdörren. Varför för inte jag göra som jag vill?

Min lillasyster har blivit klokarer med åldern men vissa lär sig aldrig.

Björn Nilsson sa...

Man kan väl lika gärna säga att alkisar inte är intresserade av konsekvenser. Däribland journalistkåren, en av de mer försupna yrkesgrupperna i Sverige, som under många år körde sina kampanjer för fri sprit. Det var aldrig några journalister som upplyste om oss att Danmark hade dubbelt så många tunga alkoholister som Sverige. I stället spreds konstiga idéer om att det skulle supas mindre i Sverige om det blev lättare att komma åt sprit, för se "i Danmark ser man ju aldrig några fulla människor, och där kan man ju köpa sprit i vanliga butiker!". Jo, sånt larv körde man faktiskt med. Jag är gammal nog att komma ihåg experimentet med mellanöl i mitten av sextiotalet, när en ny generation av alkoholister började träna upp sig i Sverige. Då fanns det knappast några tonåringar med utvecklad alkoholism och yngre läkare visste inte hur en skrumplever såg ut - men det har de fått lära sig igen! Tack för det, alkohollobbyn! Och bakom det gänget tittar knarklobbyn fram och meddelar att "det är väl bättre att folk röker lite hasch och mår bra än att de super skallen av sig". Suck!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...