26 maj 2009

Ocensurerad kapitalism!

Kapitalismens kärna är att den starke har rätt att utnyttja den svage eller utsatte för sin egen vinnings skull. Det är själva essensen av kapitalism, men det är också en sida som förespråkarna vanligtvis (men inte alltid) vill dölja. Oftast sker det genom att man stoppar, eller döljer, de värsta avarterna som barnarbete, sexslavhandel osv.

Kapitalisterna förespråkar alltså systemet, men vill inte kännas vid konsekvenserna som ofrånkomligen kommer när det tillämpas!

Kapitalismens verkliga ansikte visar sig oftast och mest öppet när det gäller hur våra medvarelser behandlas. Därför blir det också då som den ocensurerade kapitalismens verkningar syns kanske som allra tydligast. Nu "avslöjas" vanvård hos danska grisproducenter.
Grisarna misshandlas, är sjuka, packas så tätt att de inte kan ligga ner och är svarta av sin egen avföring.
Men att grisarna misshandlas och får svåra skador innebär främst ett marknadsföringsproblem. Det är alltså endast ett problem ifall konsumenterna får reda på att kotletten på deras tallrik innebär lidande för någon annan. Det blir alltså ett problem för att konsumenten får svårare att blunda för verkligheten. Sällan blir kapitalismens ansikte så tydligt som när Torben Poulsen, ordföranden för Danmarks svinproducenter tar bladet från munnen. Det är just detta ansikte som man vanligtvis så förtvivlat försöker dölja, därför är det ändå härligt befriande att någon vågar tala om vad ocensurerad kapitalism faktiskt innebär.
– Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger han till Ekot.
Marit Paulsen, som av någon anledning får uttala sig i frågan, är, som den ivriga kapitalism-förespråkare hon är, givetvis inte intresserad av se grundproblemet, att det handlar om att man i sedvanlig kapitalistisk anda tar sig rätten att utnyttja andra för sin egen vinnings skull. Hennes recept är i stället att putsa lite på ytan, så att grisarna får det lite mindre dåligt, sen är det ok och " business as usual".
– Alla danska grisar har det inte lika illa, men vi måste vara beredda att betala lite mer.
Och grisproducenten har fortfarande, med en lätt inskränkning, kvar sin rätt att utnyttja andra för egen vinning.

här har grisarna det i föredömet Sverige. Och så här.

Bloggat: Djurens Rätt, Röda Malmö, Min luktar oxo fisk,

Media: Aftonbladet, Expressen, SR, Svd, DN

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver OSSE sänder valobservatörer - till Sverige!, Jinge skriver Min dröm om busväder, Haninge skriver Samförstånd ger lönesänkningar, herman skriver Intervju med en ockupant

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , ,

4 kommentarer:

Robban sa...

Kaj:

Du låter som rena Marx när du pratar om kapitalismens läggning men ett bra inlägg var det. Förresten, vad ansåg han om kapitalismens relation till djuren?

Tuss sa...

Inte mycket, vad jag vet. Men det finns några rader i Kapitalet vol. 1 om "relationer till naturen" som tyder på att hn hade någon uppfattning om att det fanns ett problem (även om det nog mest handlade om skövling och utnyttjande av naturresurser). Men någon djurrätt kan man inte säga att det finns. Dumt nog förde jag inte någon läslogg, så jag minns faktiskt inte vad det stod.

Kaj Raving sa...

Jag är definitivt ingen expert på Marx, men så vitt jag vet så har han inte skrivit något om förhållandet till djuren.

Däremot så vill jag minnas att jag har läst någon samtida socialistisk tänkare som skrivit om "djurrätt", kan dock inte komma på vem det var.
Någon som har något förslag på vem det kan ha varit?

Anonym sa...

Bäste Kaj,

Kapitalism är ett samhällssystem som grundas på individuella rättigheter, inklusive äganderätten, där all egendom är privatägd och där alla mänskliga relationer är frivilliga.

Blandekonomi är ett samhällssystem som nödvändiggör ett svagare skydd för individens rättigheter, eftersom man måste försvaga skyddet för individens fri- och rättigheter för att det ska vara möjligt att expropriera frukten av vissa människors arbete, vare sig de samtycker till det eller inte, alltså med tvång, och ”ge” det till andra människor, samt för att införa olika typer av regleringar som hindrar människor att ingå frivilliga avtal om utbyte av värden med varandra. Det generellt sett svagare skyddet för de individuella rättigheterna är vad som möjliggör att människor utan samtycke kan utnyttja varandra, det är det generellt sett svagare skyddet för de individuella rättigheterna som möjliggör att en del människor kan parasitera på andra. Grunden för de orättvisor som finns i dagens samhällen kan härledas från det svaga skyddet för individens fri- och rättigheter.

Du kan kalla dagens system för kapitalism om du vill. Innehållsmässigt är det dock inte kapitalism. Det är blandekonomi. Jag, som förespråkar ett kapitalistiskt samhällssystem, är också emot orättvisor och kränkningar av individer; alla mänskliga relationer ska vara frivlliga. Tvång är inte acceptabelt.

Mvh,
Ragnar Danneskjöld

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...