06 maj 2009

Lissabonfördraget - pest i Tjeckien!


Ett ja mot bättre vetande blev det idag när Tjeckiens senat godkände Lissabonfördraget, rapporterar DN. Förespråkarna tycks ha sett valet som ett pest eller kolera-val där man slutligen sa ja till till det som man såg som det minst dåliga alternativet. Att fördraget ökar överstatligheten och lämnar över makt till EU på mängder av nya områden tycks i alla fall fullständigt klart. Avgående premiärministern Mirek Topolanek, som var för fördraget, menar att:
Om Lissabonfördraget försvagar våra nationella intressen kommer ett nej att urlaka dem helt. Därför röstade ja för detta fördrag.
Det är dock inte riktigt klart att fördraget antas ännu, presidentens underskrift saknas ännu. Det största hindret för EU-eliten torde ändå bestå i att ro i hamn sitt projekt att få Irländarna att rösta rätt i sitt nya försök. Och det arbetet har man redan gett sig in i med liv och lust, genom en riktad kampanj mot de grupper som främst röstade fel.


Det har handlat mer om EU idag också, med både plus och minus när det röstades om telekompaketet i EU-parlamentet idag. Detta efter att liberalerna svängt i frågan och röstade med vänstern, där särskilt Eva-Britt Svensson drivit frågan om friheten på internet hårt och nu alltså även nått en viss framgång, även om det givetvis är tragiskt att det till slut bara blev ett fall framåt.

Uppdatering: Moderaterna Gunnar Hökmark, Charlotte Cederschiöld, Anna Ibrisagic röstade mot friheten på nätet!

Media: Aftonbladet1, SvD, Expressen, Aftonbladet2, DN1, DN2, SvD1, DN3

Bloggat: Johannes Blogg, Jöran Fagerlund, Jinge,

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lissabon treaty - mer närgånget!!! Titta och lär.

http://www.youtube.com/watch?v=-Jg-qzJ-L_A&feature=PlayList&p=8FDA7BDB57E72CCA&playnext=1&playnext_from=PL&index=49

Marmormannen sa...

Arbetarklassen har inga nationella intressen att slå vakt om. Är det inte dags att inse att vi måste slåss för ett demokratiskt EU istället för att hoppas på att reaktionära nationalister ska lyckas stoppa Lissabonfördraget?

Kaj Raving sa...

Marmormannen: Du menar alltså att det är i arbetarklassens intresse att lämna ifrån makt från ett parlament som man i viss mån kan påverka till en odemokratisk organisation med högerpolitiken inskrivet i grundlagen och som med odemokratiska medel driver igenom ett fördrag där det ytterligare fastställs att kapitalets intressen överskuggar i princip alla andra intressen och där arbetsrätt ses som handelshinder som måste bort?

Med vänner som du så behöver arbetarklassen definitivt inga (andra) fiender!

Anonym sa...

EU wants 'Internet G12' to govern cyberspace:

"EU information society commissioner Viviane Reding on Monday (4 May) suggested a new model for overseeing the internet from October this year, when the Commerce Department agreement runs out.
She called on US President Barack Obama to fully privatise ICANN and set up an independent judicial body, described as a "G12 for internet governance," which she described as a "multilateral forum for governments to discuss general internet governance policy and security issues."
Source :
http://euobserver.com/9/28065

Errol Ingolsson

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...