22 maj 2009

Köttfri dag, något för EU att uppmuntra

Den belgiska staden Gent har intagit en tätposition i kampen mot klimathotet. Detta genom att från den 13 maj vara den antagligen första staden i världen som inför en officiell köttfri dag i veckan.

Med hänvisning till att inte mindre än 18% av de globala växthusgaserna kommer från köttindustrin så har politikerna i Gent beslutat att ta ett ordentligt grepp i kampen mot klimatförändringarna. Detta gör man genom att bland annat informera om köttindustrins miljökonsekvenser och genom att uppmuntra och underlätta för ökad vegetarisk matlagning. Man har dessutom utsett torsdagar till köttfri dag med följande motivation.
- Varje sänkning av köttproduktion och konsumtion, som leder till en minskning av utsläpp av växthusgaser och utarmning av mark, vatten och luft, ökenspridning och avskogning, kommer att medföra stora fördelar för miljön.
- Gent också vill vara en hälsosam stad. En välbalanserad vegetarisk måltid är inte bara ekologiskt hållbar utan också hälsosam. Belgare, och européerna i allmänhet äter för mycket kött och för lite grönsaker, vilket har allvarliga konsekvenser för deras hälsa. För mycket kött ökar kolesterolnivåer samt risken för vissa cancerformer, diabetes och fetma.
Staden Gent har tagit ett viktigt kliv i kampen mot klimathotet och flera belgiska städer har visat intresse av att följa efter. Nu är frågan vilken svensk stad som kommer att vara först med att visa att man tar miljön på allvar genom att följa Gents exempel.

Vänsterpartiet vill att Sverige arbetar inom EU för att fler länder ska uppmuntras att följa Gents exempel och att det sätts upp ett mål i EU om att minska köttkonsumtionen med 25% fram till 2020, på samma sätt som man har infört mål om exempelvis energieffektivisering.

Vänsterpartiet i Nybro har redan lämnat in en motion där vi föreslår just detta, att även vår kommun måste ta ett ansvar för att minska vår klimatpåverkan. Det vill vi göra genom att det inom kommunens verksamheter serveras enbart vegetarisk mat minst en gång i veckan, på samma sätt som man gjort i Gent.

Vänsterpartiet vågar och vill visa att vi tar hotet mot vår miljö på allvar.
Frågan är hur det ser ut hos övriga partier?

Bloggat: Jens Holm,

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Konfliktportalen.se: Baskien Information skriver Organisation inför EU-valet bannlyst och fångnytt, Jinge skriver Piraternas enorma medieframgångar, Anders_S skriver Polska Arbetarpartiet i EU-valskampanj, herman skriver Intervju: Pridefestival i blåsväder, Bo Myre skriver Inbjudan: Arrangera Anarchopride!, Kaj Raving skriver Vänsterpartiets valupptakt

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

Jag försöker i mitt parti:
http://hbt-sossen.blogspot.com/2008/11/en-kttfri-dag-i-veckan.html

http://hbt-sossen.blogspot.com/2008/11/en-kttfri-dag-del-ii.html

Kaj Raving sa...

Det är bra. Just köttkonsumtionen och dess konsekvenser är en av de absolut viktigaste miljö och rättvisefrågorna som vi står inför just nu. (Bortsett från alla andra aspekter.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...