12 april 2009

Var femte amerikan: Socialism är att föredra!

I vad som väl får ses som världens kapitalistiska centrum, USA, så får bilden av den genomsnittlige amerikanen som alltigenom urtypen för en kapitalism-kramare att börja revideras en aning.

Var femte amerikan föredrar nämligen socialism framför kapitalism och endast hälften tycker att kapitalismen är att föredra. Detta måste ju ses som revolutionerande siffror! Det reviderar åtminstone min bild rejält. Jag har alltid trott att alla jänkare varit så indoktrinerade av bilden av de amerikanska kapitalistiska drömmen, där alla kan bli "något", att de aldrig skulle kunna föreställa sig någon annan syn på samhället.

Antingen hade jag fel eller så har något radikalt förändrats.


Är det månne krisen som fått så många jänkare att inse att kapitalismen inte fungerar och att den "amerikanska drömmen" har betydligt större förutsättningar att faktiskt slå in i ett jämlikare samhälle, som i de nordiska länderna. Oavsett orsaken så tycks det som om bilden av tok-liberalernas drömsamhälle knakar rejält i fogarna.

Hittat hos Esbati, bloggat hos Jonas Sjöstedt

-------------------------------------------------------

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det roligaste är den 11:e-del av republikanerna som anser att socialism är att föredra. Snacka om att de måste ha problem med att komma överens i det partiet.. :-)

Blogtester sa...

Om man tar perspektivet hemlöshet, ur den hemlöses perspektiv i usa, så får man en intressant bild av amerikanen som med stor sälsynthet rapporteras i svensk media. Det har varit intressant att följa utvecklingen av den ekonomiska krisen, raketen på väg in i depressionen, och sammtidigt se utvecklingen av hemlöshet i usa. Varför skall ett ökat antal hemlösa, med allt mindre resurser, tro på the american dream? - http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2008/10/socala-konflikter.html

Peter Warnström sa...

Då får man väl lov att flytta dit då, eftersom hela Sverige verkar ha fått hjärnblödning!

Vad gäller media sedan så skall de regleras och förbjudas att sprida politisk information samt partiernas utrymme kvoteras, eftersom de alla går sina kapitalistiska ägares ärenden och systematiskt indoktrinerar medborgarna för en högerpolitik!

För övrigt är det inte OK att vara vare sig moderat, liberal eller allianssympatisör, lika lite som det är OK att vara egoistisk, självcentrerad och lida brist på empati!

Jag tänker inte ödsla tid på att kommentera vad som är redan står klart för alla med minsta hjärnfunktion kvar; vad vi behöver är någon som tar itu med den här inkompetenta och människoföraktande regeringen, och de parasiter och snyltare som de gynnar. Vad jag vet så finns giljotinen kvar som köptes in för att genomföra Sveriges sista dödsstraff, den skulle kunna komma till användning igen för att ta itu med allians, allianssympatisörer och annat kapitalist och miljonärspatrask. Hela Östermalm kryllar ju av konservativa, nyliberaler och andra potentiella objekt! Fasen vad less jag är på allt snack, TILL VERKET FÖR DEN GODA SAKEN!

Kaj Raving sa...

Peter: Jag utgår ifrån att det handlar om nån form av ironi...

Terje sa...

Glädjande, men man bör tänka på att i USA (och även hos många i europa) så betyder 'socialism' ungefär välfärd och reglerad marknad och med 'kapitalism' avses ofta oreglerad marknad utan gemensamma skyddsnät. Det handlar alltså om olika socialpolitiska linjer inom kapitalismen snarare än att ta ställning för ett helt annat produktionssätt. Man kan kanske säga att en femtedel av amerikanerna anser att en socialdemokratisk välfärdsstat är att föredra framför marknadsliberalism. Men bara det är ju glädjande.

Peter - är det kanske så att man som kapitalistkramare känner sig en aning osäker och otrygg i dessa dagar?

Roger Johansson sa...

Inlägget ovan och den här bloggen som publicerar kommer jag nu att anmäla.

Det är inte ok att förespråka dödsstraff för människor med en viss åsikt.

Märkligt att Vänsterpartister med förtroendeuppdrag ger utrymme för sånt här.

Kaj Raving sa...

Roger: Om du tar ett djupt andetag och läser Peters profil, så ser du att det troligtvis handlar om ett försök att ironisera över socialismen utifrån den bild som liberaler vanligtvis försöker pådyvla socialister.

Måhända är det jävligt smaklöst, men tyvärr inte särskilt ovanligt. Eftersom kommentaren tveklöst tangerar gränsen för vad som är tillåtet enligt kommentarsreglerna så hade den inte fått vara kvar om den varit anonym.

Roger sa...

Ok, ganska kul egentligen när jag tänkt efter! Kanske kan man få in något om gaskammare också för att bygga en komplett ironi?

;-)

Rolf Nilsson sa...

Måste det vara gasmask? Räcker det inte med den syrgasmask våra myndigheter och frivilligorganisationer är för våra hemlösa. För det kan väl inte kallas att hjälpa någon, när man dag efter dag. År efter år måste återkomma till dessa sammanslutningar för att få hjälp?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...