11 april 2009

Socialmoderaterna i EU

S + M = sant? Tja, oavsett vad partierna i fråga hävdar på hemmaplan så är det de facto så det oftast ser ut när partierna bedriver sin politik nere i Bryssel. I de allra flesta fallen så röstar de exakt likadant när det kommer till kritan och socialdemokraterna gör upp med högern i stället för att bedriva vänsterpolitik.
I valrörelsen inför valet till EU-parlamentet så låtsas varken socialdemokrater eller moderater om att de är överens i många avgörande frågor i Bryssel, men så ser det faktiskt ut.
Ett tydligt exempel på sossarnas och högerns likriktning på EU är deras gemensamma syn på att föra över mer makt till EU genom Lissabonfördraget, utan att kräva några som helst svenska undantag för den svenska arbetsrätten. Sossarna kunde valt att sätta ner foten och agerat som det arbetarparti man påstår sig vara. I stället så valde man att svika arbetarna för att liera sig med högern, och EU - återigen.

Kanske är det också deras samarbete nere i EU som vi alltmer ser slå igenom även här på hemmaplan. Den likriktning mellan sossar och moderater, där de till stora delar förespråkar och driver en likartad politik, som vi ser på hemmaplan är ännu bara en skugga av den likriktning som finns i EU. Men kanske är det inte en politisk uppdelning i två partier á la USA som är framtidens skrämmande scenario för den svenska parlamentariska demokratin, utan snarare att vi om några år får se Socialmoderaterna bildas - officiellt.

Nåväl, klart står i alla fall att den som vill se ett verkligt vänsteralternativ i EU, ett alternativ som inte bara okritiskt nickar bifall till allt som EU hittar på, ett alternativ som verkligen står på arbetarnas sida, både i Sverige och i EU. Ja, då finns det faktiskt bara ett alternativ att rösta på den 7:e juni - vänsterpartiet.

Framtida partiledarduo? Eu-parlamentarikern Jan Andersson (s) verkar inte helt avvisande!
Bloggat: David Aronsson, Jonas Sjöstedt,

-----------------------------------------------------------------

Sossarna är på tapeten hos Tomas också, liksom de brittiska sossarna hos Björnbrum.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

(S) och (M) röstar lika i Bryssel. Junilistan är det EU-kritiska alternativet. Om man inte som (V) vill arbeta för utträde uir EU...

Kaj Raving sa...

Vänsterpartiet är det enda riktigt EU-kritiska partiet i Bryssel.

Junilistan är kritisk till vissa delar av hur EU arbetar men ifrågasätter inte dess kapitalistiska grund, vilket vänsterpartiet gör.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...