06 april 2009

EU satsar 20 miljoner på att få Irländarna att rösta "rätt"

Efter att irländarna sagt klart nej till Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag, så borde fördraget enligt EU:s eget regelverk redan ha fallit (vi svenskar fick inte rösta alls trots att en majoritet ville et). I stället så stod det snart klart att EU skulle ge irländarna en ny chans att folkomrösta om samma fördrag.


Tanken är givetvis att irländarna ska rösta "rätt" den här gången. Den här gången lämnar man heller ingenting åt slumpen. Därför ser nu EU-kommissionen till att satsa 20 miljoner kronor på en "informationskampanj" om EU på Irland. Junilistans Sören Wibe kommenterar det hela så här:
– Det är ju fullständigt uppenbart vad det är frågan om. Nämligen att få det irländska folket att rösta ja nästa gång som Lissabonfördraget kommer upp till omröstning.
Något som EU-kommissionären Margot Wallström slår ifrån sig. Hon hävdar i stället att EU har en "demokratisk skyldighet" att informera medborgarna. Så av en ren slump så råkar informationskampanjen, bestående av bioreklam, annonser i tidningar och tidskrifter och en satsning på bloggsior, vända sig främst till den grupp som till 65% röstade emot fördraget.

Målgruppen är unga, kvinnor och låginkomsttagare. Det var de grupperna som hade en stor andel nej-röstare i förra sommarens folkröstning om Lissabonfördraget.
Givetvis så handlar det endast om att dessa grupper har "vanföreställningar om vad EU är och gör" och ingenting om att det är dessa grupper som har mest att förlora på att EU:s grundlagsstadgade högerpolitik, där marknadens frihet står över alla grundläggande sociala rättigheter slås fast ytterligare.

---------------------------------------------------------------------

Rekommenderad läsning: Prostitutionsdebatten är oanständig, "Flytta till Rwanda", Klassamhället i siffror

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...