12 mars 2009

Ett historiskt avtal...

Att IF Metalls krisavtal är historiskt, det konstaterar den numera nedlagda klubben på Arenco i Kalmar i en intervju i Östran. Tommy Wolw, klubbens siste ordförande apropå krisen på 30-talet.

- Det blev en svår tid för verkstadsklubben med strejker, permitteringar, lönesänkningar och korttidsveckor, säger Börje Jacobsson.

- Korttid och lönesänkningar. Jo, man kan tycka det låter som i dag.

Så lätt var det alltså att med några pennstrecks hjälp flytta den fackliga kampen 70-80 år tillbaks i tiden! Det kanske är dags att ta upp den tidens kampmetoder också?

På tal om det så var det väl tur att ett annat 30-talsfenomen faktiskt inte blev aktualiserat. Att huvudavtalet gick i stöpet var nog det bästa som kunde hända just nu. Men tyvärr är det nog så att anledningen till att Svenskt Täringsliv avbröt förhandlingarna var att man nu, med anledningen av krisen och inte minst IF Metalls krisavtal, känner att man ändå kan flytta fram sina positioner rejält, utan att behöva gå med på några som helst eftergifter i ett nytt huvudavtal.

Vi arbetare har nog all anledning att känna oss oroliga inför framtiden.

Är man det minsta konspiratoriskt lagd så kan man också börja fundera på hur det kommer sig att IF Metall kom på tanken med ett krisavtal från första början? För det var väl ändå inte ett beställningsjobb? Men med tanke på att bläcket på ramavtalet knappt har torkat innan Volvo Personvagnar är färdiga med sitt avtal så är det inte utan att man funderar på var initiativet kom ifrån.

"Förhandlingarna om en krisöverenskommelse på Volvo Personvagnar startade direkt när IF Metall tecknat sitt ramavtal."
Hmmm...

----------------------------------------------------------

Dagens boktips: Det sovande folket av Fredrik Reinfeldt

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Serhat Daran sa...

Det kanske inte är så galet att påstå att det första skottet kom inifrån. Men med den riktning som facken tagit så borde det väl inte komma som en överraskning? Det var nog länge sedan facken var så lättköpta och naiva. Så går det när man säljer sig till kapitalet.

Anonym sa...

hej ja som fd förtroendevald är jag oroad. där man hållt i medlemsutbildning och berättat om löftet sen gör förbund på detta vis. facket är i grunden en kamporganisation det snart ingen som vet längre dags för kamp ja initiativet m¨åste komma från breda medlemskarorna /Mikael Emmaboda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...