27 mars 2009

Earth Hour - det är handling och inte symboler som krävs!

Vill du göra en riktig insats för miljön på lördag?

"Det är handlingar och inte symboler som krävs för en framtid på jorden." skriver Johanna Nylander på Kvällsposten, och har givetvis alldeles rätt. Symbolhandlingar som Eart Hour kan möjligen tjäna sitt syfte genom att manifestera mot ett skenande problem, men riskerar också att tjäna som alibi för att slippa göra något som skulle kunna betyda något för miljön - på riktigt.

Så behåll lampan tänd och byt i stället ut lördagens köttmiddag mot en helt vegetarisk middag. På så sätt sparar du mer än dubbelt så mycket koldioxid från att släppas ut i atmosfären jämfört med att bara släcka alla lampor. Detta enligt Sveriges ledande miljöorganisation.
Om varenda lampa i hela Sverige släcks under ett dygn sparas alltså 16400 ton koldioxid. Men om alla i Sverige istället skulle äta veganskt skulle minskningen bli mer än dubbelt så stor, 37000 ton koldioxid per dag. För den del som den enskilde medborgaren kan påverka är skillnaden än större. Den övervägande delen av Sveriges lampor finns nämligen på arbetsplatser och inom offentlig verksamhet, vilket gör att en vegansk kost ger usläppsminskningar av koldioxid som är 8 gånger större än vad de blir av att hålla samtliga lampor i hemmet släckta! Lamporna i hemmet delas också av alla i vårt hushåll. Den påverkan som ett flerpersoners-hushåll kan ge på utsläppen av växthusgaser är därför flera tiotal gånger större om de äter veganskt, jämfört med om de håller alla sina lampor släckta!
P.s. man kan ju också äta vegetariskt och släcka lamporna på lördag, det gör iaf jag ;-)

Media: AB1, AB2, Newsmill, DN, SvD, Expressen, Newsdesk,

-------------------------------------------------------------------

Bloggat: Arbetarens Klimatblogg ser konsumtionen som det stora klimathotet, och har väl en poäng med det. Erik Laakso tänker inte släcka några lampor alls.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

8 kommentarer:

JP sa...

Vet du vad som skulle spara ännu mer energi? Om alla veganer slutade blogga om sin veganism hela tiden.

Skämt åsido, ditt PS åsidosätter ju hela din post.. Tycker du folk ska släcka eller inte? Det är ju knappast troligt att de slutar äta kött, så det är väl bättre att uppmuntra någon förändring, heller än ingen?

Kaj Raving sa...

JP: Som jag skriver så kan även en symbolhandling fylla ett syfte, men poängen är att det enda som hjälper är handling. Släck därför gärna men nöj dig inte med det, utan förändra något på riktigt också. Exempelvis dina matvanor.

Om jag genom mitt bloggande bara kan få någon att byta sin köttbit mot ett vegetariskt alternativ några gånger så har jag med råge tjänat in mitt bloggande ur miljösynpunkt...

MrTeatime sa...

Jag tycker att Earth hour får ta emot alldeles för mycket kritik. Den utmålas som en samvetestvättande för överkonsumerande västlänningar.

Det bör dock ses som en uppväckandesignal för allmänheten, som kanske ägnar en tanke extra åt miljön på grund av jippot. Det kan också betraktas som en sammanslutande aktion för miljömedvetna över hela klotet; "vi är inte ensamma, tillsammans kan vi lyckas". Den andan behövs och alla aktioner som tjänar de syftena bör stödjas.

Kaj Raving sa...

MrTeatime: Därför kommer jag också att släcka ikväll.

Kristoffer Ejnermark sa...

Bra Raving! Tillsammans äter vi vegetariskt i mörka rum ikväll. :)

Dick sa...

Kött är gott, särskilt oxfilé och entrecote. Måste man sluta äta kött bara för att korna pruttar?

Kaj Raving sa...

Jag läste en undersökning för ett tag sen om att vegetarianer är intelligentare än köttätare. Allt emellanåt så trillar det in kommentarer som bekräftar den tesen.

Anonym sa...

Go Raving! Jag gör som du med undantag för tvn.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...