21 februari 2009

Världens generösaste arbetslöshetsförsäkring?

"Vi har världens generösaste arbetslöshetsförsäkring." – det hävdar arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i en interpellationsdebatt 16/1 -09. Kanske har han tagit lektioner utav major Björklund i hur man hanterar siffror och statistik, för hur ser det ut om man i stället väljer att titta på verkligheten?

Jo, det visar en rapport som TCO nu publicerat. Resultatet förskräcker!

En majoritet, så lite som vart fjärde heltidsanställd, får i realiteten ut mindre än 80% i a-kassersättning. En industriarbetare med genomsnittslön får inte ut mer än 64% av sin lön, från första ersättningsdagen. Dessutom har Sverige flest karensdagar, en kort ersättningstid, med ytterligare avtrappning. Försäkringen har också en beräkningsgrund som ytterligare sänker ersättningen för stora grupper. Utöver detta så har villkoren försämrats så att många grupper inte längre omfattas utav försäkringen alls.

Sammantaget så innebär den borgerliga regeringens politik att ersättningsnivån i den svenska a-kassan kommer att tillhöra de sämsta inom hela OECD under 2009 och att den svenska a-kassan är absolut sämst i hela Norden.

Så nu återstår bara att gratulera arbetsmarknadsminister Littorin och regeringen till att ha lyckats i sitt arbete med att rasera a-kassan och till att ha sett till så att Sverige hamnat i strykklass när det gäller en utav grundpelarna i den svenska välfärden.

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

--------------------------------------------------------------

Ett hjärta RÖTT har plockat fram det gamla klippet med högerns ideolog Marian Radetzki, väl värt att se för den som vill se vad regeringen egentligen strävar mot med sin "arbetslinje".
Läs med fördel även följande inlägg från mina bloggande kamrater: Så Jinge är verkligen en antisemit?, Februari 20, 2009 - MUF vill stoppa kurs i marxism, Hur sverigedemokraterna luras utan att ljuga, hur journalister inte gör sina jobb och varför politiker inte kan bemöta dem.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , ,

6 kommentarer:

Rabbe sa...

Bra!

Då kanske fler tar sig i kragen, söker jobb och slutar ropa efter högre bidrag hela tiden.

Detta är kärnan i driftkraften efter högre utkomst genom arbete istället för A-kassa. Att leva på sin egen förmåga är fint, att ligga andra till last är fult.

Om 100% ligger till last har vi inte råd med välfärd. Medborgarlön? Varför inte men VAR ska pengarna komma ifrån? Ska vi låna av våra barn i 20 sköna år?

Kaj Raving sa...

Så kan alltså ett Radetzki-fan låta...

Kalle S sa...

Höj A-kassan

Höj skatten

Straffa arbetsgivare

Man kan fråga sig HUR vänsterns recept för fler jobb ska generera fler jobb i verkligheten. Det är en gåta som inte går att begripa om man inte helt bortser från att någon måste betala in statens pengar.

225 000 nya jobb i offentlig sektor basunerar man ut.

Jag undrar, varför inte 225 001, eller 347 803? Finns det överhuvudtaget någon restriktion i vänstern värld? Varför kan inte 100% leva på staten? Det är ju synd om folk! Minsta krav på sjukskriven eller invandrare likställs omgående med "förstöra försäkringen" eller "rasism". Det är en patetisk argumentation av unga vänstermänniskor som aldrig haft ett riktigt jobb eller behövt fundera på sin försöjning.

Kaj Raving sa...

Kalle: Ett lysande exempel på ett patetiskt utbrott från den sedvanliga högertomten som aldrig haft ett jobb "på golvet", behövt fundera över eller på allvar tvingats oroa sig över sin försörjning.

Nya jobb inom offentlig sektor är en nödvändighet för att möta behoven inom välfärden, men eftersom det främst är de mest utsatta som har nytta av vår välfärd så antar jag att du anser att den också ska monteras ner.

Jag antar att du tycker att det är bättre att folk blir utförsäkrade från a-kassan och tvingas leva på socialbidrag, än att de fyller ett skriande behov av riktiga jobb inom den offentliga sektorn, så de samtidigt får en inkomst att bidra med skatteintäkter med.

Kalle sa...

Det är så enkelt att ropa på en större offentlig sektor och högre bidrag, när man inte behöver ta något ansvar för att beskriva hur detta ska betalas.

Om vi har fler privata företag som anställer och betalar skatt kommer vi att ha råd med en större skattefinansierad offentlig sektor. Men om vi bara vill straffa arbetsgivare och höja skatter kommer själva basen för den offentliga verksamheten så sakteliga att monteras ned.
Du kanske anser att vi ska låna av våra barn till detta istället?

Och vad är det som säger att 225 000 nya jobb är optimalt? Det borde kanske vara 345 000 eller 900 000?

Kaj Raving sa...

"Det är så enkelt att ropa på en större offentlig sektor och högre bidrag, när man inte behöver ta något ansvar för att beskriva hur detta ska betalas."
Så rapas det vanliga högerskitsnacket upp igen... Om du i stället läser vänsterpartiets budgetförslag så ska du se att vartenda öre är finansierat.

"straffa arbetsgivare"
Återigen det vanliga högerdravlet från en höger som konsekvent gynnar de stora, multinationella företagen som McDonalds osv på bekostnad av de små företagen. Kolla i stället upp vilket parti det är som exempelvis vill slopa sjuklöneperioden för småföretagarna, något som definitivt skulle gynna de små företagen och kunna skapa nya arbetstillfällen.

"Och vad är det som säger att 225 000 nya jobb är optimalt? Det borde kanske vara 345 000 eller 900 000?"
Jag hoppas att du bara gör dig dummare än vad du faktiskt är. Siffran är givetvis beräknad, på samma sätt som exempelvis regeringen beräknar hur många arbetstillfällen en viss åtgärd ska ge. Beräkningen är givetvis baserad på det behov som faktiskt finns inom den offentliga sektorn.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...