01 februari 2009

Vad har borgarna att säga till de som betalar skattesänkningarna?

Moderaterna har den senaste tiden yvat sig kring det tredje så kallade jobbskatteavdraget. Inte minst här i södra Kalmar län har man i insändare talat sig varm för industriarbetare som enligt dem tjänar hundratals kronor varje månad tack vare regeringen.

Bortsett från att det för de allra flesta inte blir särskilt många kronor över i slutänden efter höjd a-kassa, borttagen avdragsrätt osv, för att inte tala om det som drabbat så många i glesbefolkade Småland; höjd bilförsäkringspremie och höjd fastighetsskatt... förlåt, fastighetsavgift.

Bortsett från detta så börjar det nu på allvar synas hur regeringen har bekostat dessa skattesänkningar, som inneburit en enorm omfördelning från de som har minst till de som har mest.

Det är alla de som befinner sig i det som regeringen vill kalla för utanförskap som får betala för detta. Det är ett utanförskap som fortsätter att öka nu när tusentals människor bara i Kalmar län är eller riskerar att bli varslade och hamna i arbetslöshet och när tusentals människor bara i Kalmar län kastas ut i ovisshet efter det beslut om försämringarna i sjukförsäkringen som regeringen applåderade för mindre än ett år sedan. Det är den av moderaterna så omhuldade industriarbetaren som när han blir arbetslös inte bara finner att regeringens politik medfört att han står med en a-kassa som i realiteten motsvarar kanske 60% av inkomsten, redan från första ersättningsdagen, utan att han dessutom blir bestraffad med en högre skatt. Det är han som tillsammans med kvinnan som har bröstcancer, men ändå ses som arbetsför, som betalar för skattesänkningen.

Det skulle vara intressant att höra vad länets borgare har att säga till dem.
Det skulle vara intressant att höra en förklaring till vad som gör att man tycker att dessa utsatta människor ska bekosta skattesänkningarna för de redan välbeställda.
DET skulle vara intressant!

-----------------------------------------------------------------

Lästips: LO och sossarna, Björklund och statistiken, Antisemitismen och vänstern samt Blondinbella och Bert Karlsson

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

6 kommentarer:

Holger Ryding sa...

Industriarbetaren har inte sämre A-kassa idag. Det "drabbar" endast dem som tjänar mellan 7,5 och 10 basbelopp. Taket höjdes av Persson till 10 bb, men sänktes nu med Alliansen till 7,5 bb. Så med ditt eget resonemang "drabbar det ingen fattig".

Cancer ja det låter ju verkligen hemskt och det är det. Men bara för att man har cancer betyder det inte att man behöver ligga hemma i sängen. Somliga kan faktiskt jobba.

Jämför tex HIV som är lika med en dödsdom på sikt. Men fram tills dess vill de flesta leva ett så normalt liv som möjligt.

Kaj Raving sa...

"drabbar det ingen fattig"
Idag får inte mer än 40% av alla som är med i a-kassan ut 80% i ersättning. Det drabbar kanske inte så många fattiga, men det drabbar definitivt en hel del människor som inte är rika.
Exempelvis så kommer de som nu är varslade på min arbetsplats att få ut runt 65% av den lön och skiftersättning osv. som vi har idag. Och eftersom regeringen nu har utökat antalet karensdagar så kommer de under första ersättningsmånaden få under halva sin ordinarie lön.
När dessutom på många ställen ser ut som i så många fall här i Nybro, att båda i en familj förlorar arbetet samtidigt, då kan du ju komma med dina floskler om att "det drabbar ingen fattig"!

"Somliga kan faktiskt jobba" - visst, och många kan det inte, men i borgarnas värld har det ingen betydelse, för de ska ut på arbetsmarknaden i vilket fall.

Anders sa...

Nej de ska inte ut på arbetsmarknaden om de inte har arbetsförmåga. Man gör faktiskt fortfarande en bedömning av människors förmåga att arbeta innan de sjukskrivs.

Eller vill du hellre ha det som med Persson? Dvs sjukskrivning och förtidspension som medel för att dölja arbetslöshet?

Jag förstår inte varför ni i vänstern har så svårt att acceptera att det krävs att alla som kan jobba jobbar. Det är bara då vi har råd med en stor offentlig sektor och stöd för de svagaste grupperna.

Vad hände med arbetslinjen och "ett hederligt arbete"?

Holger sa...

A-kassan ger faktiskt 80% till alla som har en månadslön upp till 26.750 kronor per månad.

Det motsvarar en årsinkomst på 321.000 kr.

Inte så dålig försäkring tycker jag. Tjänar man mer än så har man råd med inkomstförsäkring eller så kan man spara själv istället för att köpa platt-TV och hembio.

Kaj Raving sa...

Anders:
"Man gör faktiskt fortfarande en bedömning av människors förmåga att arbeta innan de sjukskrivs."
- Bedömningen görs av en försäkringsläkare som i regel aldrig träffat patienten.

"Jag förstår inte varför ni i vänstern har så svårt att acceptera att det krävs att alla som kan jobba jobbar."
- Jag förstår inte varför ni från högern fortsätter att hävda att det skulle vara så, trots att ni borde vara väl medvetna om att det är en ren lögn ni basunerar ut hela tiden. Eller rättare sagt; jag förstår mycket väl att ni måste basunera ut den lögnen, för att skapa någon form av legitimitet åt er egen linje.

"Eller vill du hellre ha det som med Persson? Dvs sjukskrivning och förtidspension som medel för att dölja arbetslöshet?"
- Jag vill att de som är sjuka eller skadade ska få rehabilitering så att de har möjlighet att komma tillbaks till sitt arbete. Att kastas ut i arbetslöshet hjälper knappast någon sjuk.

Kaj Raving sa...

Holger: Visa gärna ett beräkningsexempel på hur du lyckas få en dagsersättning på 680 kronor om dagen att motsvara en månadslön på 26.750 kronor per månad.

Dessutom så beräknas ersättningen på de genomsnittliga inkomsten under det senaste året, vilket innebär att om du varit sjukskriven, föräldraledig eller annat så sjunker ersättningsnivån under 80%. Jag vill minnas att den i praktiken hamnar på i snitt 78,5%.

Men fortsätt gärna drömma du, men jag kan lova att om du blir arbetslös så har du en otrevlig överraskning att se fram emot.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...